Zorana udara na državu! Napada policiju i vrši pritisak na pravosuđe

Autor:

Vesti

06.02.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle hapšenja dvojice bliskih saradnika Miodraga Poledice i Miroljuba Jevtića, ministarka Zorana Mihajlović krenula je u obračun sa državom. Kivna zbog optužbi za korupciju koje su bile osnov da policija i tužilaštvo saslušaju državnog sekretara i bivšeg generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije", koji su u nadležnosti ministarstva kojim rukovodi Mihajlovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Ne štedeći reči u intervjuu Nedeljniku, Mihajlovićeva, koja je i potpredsednica Vlade, stala je u odbranu uhapšenih saradnika. Njen kolega iz Nemanjine, prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, poručuje da je nedopustivo da Mihajlovićeva napada institucije, te da, ukoliko ima sumnji da je negde bilo korupcije, treba da podnese prijavu umesto što preko medija udara na Vladu, čiji je i sama član.

- Da se ne pravimo blesavi, meta sam ja. I to mi je jasno. Samo ne želim da moj državni sekretar bude kolateralna šteta. Kao što ni ja sutra ne želim da nekom drugom budem kolateralna šteta - poručila je Mihajlovićeva u intervjuu.

Na pitanje ko onda stoji iza toga, Mihajlovićeva je odgovorila da "prepoznaje obrise" i dodala kako veruje da će se "vrlo brzo sve videti", kao i da je sigurna da to nije Aleksandar Vučić.

- Mi smo kao ministarstvo davali policiji sve podatke koje su nam tražili i to je normalan način funkcionisanja. Ali na osnovu onog što imamo kao informacije, što smo pročitali i videli, nemamo nijedan razlog da pomislimo da je državni sekretar Poledica uradio nešto protivzakonito - odgovorila je Mihajlovićeva i nedvosmislno dovela u pitanje rad policije i tužilaštva.

Mihajlovićeva: Nemamo razlog da pomislimo da je državni sekretar uradio nešto protivzakonito

MINISTAR JE META

Da joj je trn u oku policija, vidi se i po odgovoru na hipotetičko pitanje da li bi ostala u SNS ukoliko bi posle Vučića stranačko kormilo preuzeo Nebojša Stefanović.

- Ne bih - odbrusila je Mijahovićeva.

Po istoj matrici po kojoj je branila Poledicu Mihajlovićeva je komentarisala i hapšenje Miroljuba Jevtića. Prema njenim rečima, u tom slučaju radi se o napadu "parapolicijskog taloga u kojem su tabloidi pisali optužnice", a izmišljotina je da je Jevtić optužio nju i njenog supruga (pogledaj okvir) za saučesništvo.

Nije meta napada Vladimir

Ministarka poručuje da nikada nije htela da priča o suprugu Vladimiru Atanackoviću jer smatra da on treba da ima svoj život:

- Ali Vladimir je čovek koji je nasledio pedesetogodišnji biznis svojih roditelja, koji su radili u inostranstvu. Vladimir je proveo i radio 25 godina u Italiji. Završio je američki univerzitet, govori nekoliko stranih jezika, dakle, potpuno je ekonomski samostalan. I opet ponavljam, kao i kod državnog sekretara Poledice: nije meta napada Vladimir. Ja sam meta! I tu sam. Nikud ne idem. Ako sam ja bilo šta u ovom ministarstvu uradila, a da nije u skladu sa zakonom, pa dajte to! Pokažite to! Izvolite, dođite, tu sam 24 sata, sedam dana u nedelji, nikud ne bežim. Čekam! Ali nemojte da dirate i maltretirate moju porodicu i moje saradnike!

- To je jedna potpuno izmišljena i iskonstruisana priča, čiji je jedini cilj bio da se uprljam ja, moja porodica, ali i sav moj rad - uverava ministarka.

Kao razlog napada na nju i njene saradnike Mihajlovićeva navodi novac.

- Upravo zbog toga što sam radila u energetici znam koliko možete da smetate ljudima kada zaključujete ugovore od 500-600 miliona ili jednu milijardu evra. Meni jeste delovalo čudno kada sam se pomerala sa energetike na infrastrukturu, ali vidim da to uopšte nije bio slučajan Vučićev predlog. Ovde su glavne poluge Vlade, ovde je sve ono što je baza razvoja jedne države... - dodaje Mihajlovićeva, uz ocenu da su je, kada je došla u ovo ministarstvo, dočekali projekti koji su stajali i stotinu faktura koje država nije platila.

Poledica iz pritvora pravo kod Zorane

RepublikaFoto: Instagram/zorana_dpm

Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, koji je uhapšen 3. februara 2020. zbog zloupotrebe službenog položaja, a u vezi s rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta, pušten je u sredu iz pritvora. Pravo iz pritvora otišao je u kabinet svoje šefice ministarke Zorane Mihajlović, gde se zadržao oko dva i po sata.

Podsetimo da je ministarka odmah po hapšenju Poledice saopštila da podržava nadležne u njihovom radu, ali i podvukla da ne veruje da je državni sekretar ministarstva koje ona vodi zaista i počinio dela koja mu se stavljaju na teret. Da se ne odriče bliskog saradnika, Mihajlovićeva je potvrdila kada je na Instagramu postavila zajedničku fotografiju s Poledicom i napisala saradnik i prijatelj.

Na optužbe Velimira Ilića da joj direktori donose harač, potpredsednica Vlade kaže da je tako bilo u njegovo vreme i vreme Milutina Mrkonjića:

- Znam za 40.000 predmeta iz građevinarstva, to su bila drugostepena rešenja iz Katastra koja su ovde ostala od Velje Ilića. I ti predmeti su se radili tako da se malo radi neki predmet iz 1998, pa malo iz 1971, pa iz 1994. I sve to sam vratila u Katastar, gde mu je i mesto. Zašto? Pa zato što je to bila jasna korupcija. Uradiću ti predmet ako uradiš neke druge stvari.

Ministarka nije dala konkretne podatke o korupciji koju je navela, a pitanja Srpskog telegrafa da li je nadležnim institucijama predala informacije, da li je podnela prijavu kad je već uočila korupciju ostala su komentara Mihajlovićeve.

DŽABA HVALA

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Srpski telegraf kaže da ministarka treba da iznese sva saznanja.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

- Ukoliko ministarka Mihajlović zna da neko uzurpira državne institucije, onda neka nadležnima podnese prijavu sa konkretnim podacima, potkrepljenim informacijama o slučajevima visoke korupcije kako ne bi sve ostalo na nivou spekulacija - smatra Dačić.

Matić: Ministarka utiče na istragu

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Matić

Novinar Marko Matić za Srpski telegraf kaže da je krajnje neprimereno to što u toku same istrage ministarka Mihajlović javno dovodi u pitanje rad istražnih organa.

- Takav zaključak dobija još više na značaju ako znamo da su u pitanju istrage u kojima su glavni osumnjičeni njeni bliski saradnici, što izaziva sumnje da je na delu pokušaj da se izvrši pritisak na tužilaštvo i na taj način utiče na njegov rad. Ukoliko ministarka ima bilo kakve sumnje u pogledu rada državnih organa i institucija, onda bi najpre trebalo da sama izađe iz tih institucija, odrekne se državne funkcije, pa da tek onda, sa pozicije običnog građanina, u svoje ime kritikuje koga kod želi. Ovako se javnosti i građanima šalje veoma loša poruka koja unosi pravnu nesigurnost, a država Srbija predstavlja kao neorganizovana i neodgovorna država - smatra Matić.

Prvi potpredsednik Vlade smatra da je njegova koleginica pogrešila jer je odlučila da uhapšene saradnike brani preko medija:

- Ovakvi njeni istupi, s obzirom na to da je potpredsednica Vlade i ministarka, samo štete državi.

Dačić: Ovakvi njeni istupi, s obzirom na to da je potpredsednica Vlade i ministarka, samo štete državi

Upitan kako komentariše to što ga je Mihajlovićeva pohvalila za rezultate postignute u diplomatiji, iako ga je nedavno žestoko napala u medijima, Dačić je odgovorio:

Arsić: Policija i tužilaštvo neka rade svoj posao

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Veroljub Arsić

Narodni poslanik SNS Veroljub Arsić, u izjavi za Srpski telegraf rekao je da institucije treba da rade svoj posao po ustavu i zakonu.

Policija i tužilaštvo neka rade svoj posao po zakonu i Ustavu. Meni je SNS druga porodica i nikada od mene nećete čuti da bilo gde, osim na stranačkim organima, komentarišem ponašanje bilo kog člana stranke. To toplo preporučujem svima koji zaista vole SNS i cene rad i rezultate predsednika stranke Aleksandra Vučića.

- Iznenađen sam. Dosad je uvek napadala SPS i mene. Njene pohvale me ne zanimaju. Interesuje me šta kažu narod i Aleksandar Vučić, s kojim sam dogovarao koaliciju i s kojim zajedno sprovodim državnu politiku.

Između ostalog, u štampanom izdanju Srpskog telegrafa pročitajte:

Veliko nevreme u Srbiji, bebu jedva spasili iz smetova.

Voditeljka zadruge i reper u ljubavnom zanosu.

Nekada poznati fudbaler, a danas trener koji u Crvenoj Zvezdi pokušava da napravi uspeh sličan onome iz igračke karijere, otkriva kako je učio od Murinja, ali i da ima svoj pristup trenerskom poslu.

Sve ove informacije, kao i još puno zanimljivih priča možete pročitati u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 7. februar 2020. godine

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dmitar

06.02.2020 20:38

Netreba tu puno komentara nas obični ljudi treba samo uključiti fer i odgovorne ljude i institucije pa ko je kriv neka obavezno odgovara a ko nije neka spava mirno.