ŠPANSKI DOBROVOLJCI RATOVALI ZA USTAŠE: Katalonci ubijali Srbe u Hrvatskoj!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije Katalonci su zajedno s ustašama ubijali Srbe!

RepublikaFoto: youtube.com/MegaGigabo
Ubio oko 1.000 Srba: Eduardo Flores Čiko

Na čelu grupe "Katalonski dragovoljci" (grb se i danas prodaje u Barseloni), koja se borila za nezavisnost ovog dela Španije, ali i za nezavisnost Hrvatske, nalazio se ozloglašeni Eduardo Flores zvani Čiko, rođen u Boliviji, čija je majka Neli Flores Arijas poreklom iz Katalonije. U Hrvatsku je došao odmah početkom rata i predstavio se kao dopisnik španskog lista Vangardija, a već tokom 1991. pristupio je zloglasnim hrvatskim Zengama (Zboru narodne garde). Zahvaljući "zaslugama", za samo nekoliko meseci u jesen iste godine u Osijeku je postavljen za komandanta takozvanog internacionalnog voda, koji su činili dobrovoljci i plaćenici pristigli iz raznih zemalja.

KLAO I PUCAO U SRBE

Prema svedočenjima, ratni zločinac Eduardo Flores na duši je nosio više od 1.000 srpskih civila i zarobljenika, koji su prvo mučeni na najbrutalniji način - odsecanjem delova tela (ruku, nogu) - nakon čega su ili bili zaklani ili su dobijali hitac u glavu.

To, međutim, Čika nije sprečilo da se hvali kako je činio sve da Hrvatsku oslobodi od Srba.

Čiko: Područje našeg delovanja bila je od četnika okupirana Baranja

- Želeo sam da se borim za samostalnu Hrvatsku. Učestvovao sam u odbrani Laslova, gde sam napravio Prvi internacionalni vod. Kasnije sam kao zapovednik tog voda učestvovao u odbrani Osijeka. Područje našeg delovanja bila je od četnika okupirana Baranja. Dobio sam hrvatsko državljanstvo, a Franjo Tuđman imenovao me majorom. Nakon nekoliko godina stekao sam čin pukovnika. Tokom rata tri puta sam bio ranjen - prepričao je Čiko svojevremeno svoj ratni put.

GLAVAŠEV OBRAZAC

Po sličnom "obrascu", u to vreme su pod vlašću Branimira Glavaša, koji je bio bog i batina u Osijeku, ubijani i srpski civili. Glavaš je Srbe kojima su seletejpom bile oblepljene ruke i usta odvodio na Dravu, gde su ih metkom u potiljak streljali. Zbog ovih monstruoznih likvidacija poznatih kao slučaj "Selotejp" Glavašu je u Zagrebu suđeno nekoliko puta, međutim, presude još nema, kao ni kazne za te zločine.

Savo Štrbac, koji je godinama na čelu Informaciono-dokumentacionog centra Veritas kaže da o ulozi Čika ne zna mnogo, ali da su veze Hrvata i Katalonaca poznate.

- Ne znam za to, ali znam da su Hrvati izborili isto što i Katalonci, ali krvavim ratom sa mnogo nedužnih na drugoj strani. Zbog toga danas oni i ćute kada je reč o situaciji u Kataloniji jer ne smeju direktno da se opredele - navodi Štrbac.

S druge strane, lider radikala Vojislav Šešelj kaže da je upoznat sa zlodelima ovog borca.

- Čiko je bio povezan sa ustaškim zločinima, a nije tajna da je tokom 1991. u Hrvatsku dolazio najveći šljam plaćenika koji su pomagali ustašama da ubijaju Srbe - naveo je Šešelj.

Ubijao strane novinare

Čikovo ime vezuje se za ubistva dvojice evropskih novinara koji su se raspitivali o njemu u Osijeku. U vodu čiji je on bio komandant našao se i dopisnik švajcarske novinske agencije Kristijan Vurtemburg, koji je u stvari došao da istraži Čikovu povezanost s evropskim neonacistima, švercom oružja i krijumčarenjem droge. O svojim saznanjima pričao je reporteru španske televizije Huliju Cezaru Alonsu, a nešto od toga ubrzo mu je došlo glave. Kako je kasnije javno potvrdio taj španski novinar, Čiko mu je rekao da je Vurtemburg "krtica koje se treba otarasiti". Vurtemburg je ubijen tupim predmetom u Osijeku 6. januara 1992, a Čiko je tada tvrdio da su to uradili - četnici.

Sličnu sudbinu doživeo je i foto-reporter londonskog Indipendenta Pol Dženks, koji je ubijen snajperskim hicem četiri dana kasnije.

KO JE USTAŠKI ČIKO
  • rođen u Boliviji 1960. godine
  • otac Jevrejin iz Mađarske, majka Katalonka
  • ranjen tri puta u Domovinskom ratu
  • 2003. godine prešao u islam
  • u Boliviji organizovao paravojne formacije
  • 16. aprila 2009. ubijen u raciji na hotel "Las Americas" jer je pripremao atentat na predsednika Moralesa

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading