Šok-priznanje ambasadora SAD: Bio sam deo prljave zavere protiv Srbije

Autor:

Vesti

14.02.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vilijam Montgomeri priznao je da je učestvovao u "najsramnijoj, najlicemernijoj i najmalicioznijoj zaveri protiv Srbije". Nekadašnji ambasador SAD u Beogradu ovakvim rečima označio je strategiju za Kosovo standardi pre statusa, a u koju je, kako tvrdi, uspeo da ubedi srpske zvaničnike u vreme dok je bio na službi u Srbiji, ali, po svemu sudeći, i posle toga jer je ovde ostvario jake veze sa mnogim političkim faktorima.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vilijam Montgomeri

- Standardi pre statusa bila je najsramnija, najlicemernija i najmalicioznija zavera u kojoj sam učestvovao za vreme svoje diplomatske službe - poručio je Montgomeri u intervjuu za nedeljnik Ekspres.

Planirali i izveli

On tvrdi da je verovao da bi, ukoliko se pravično i pošteno sprovodi, ta strategija mogla da poboljša situaciju na Kosovu, posebno za kosovske Srbe, kao i da je lično ubedio srpsku vladu da je shvati ozbiljno.

- Ali je sve to bila sramna i namerna politika koja je trebalo da deluje kao pravična, a u stvari je stvorila standarde koji su bili dvosmisleni i mogli su se lako ispuniti kad god su međunarodna zajednica, pogotovo SAD i Velika Britanija, to želeli. Što se i desilo vrlo brzo. Zato su standardi pre statusa bili ključni deo strategije da se što pre proglasi nezavisnost Kosova. Ljudi koji su to planirali i izveli verovatno veruju da je to bio veliki uspeh. Nemam ništa drugo sem prezira prema njima - ispričao je Montgomeri.

Merkelova sprečila podelu Kosova

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Vilijam Montgomeri izjavio je i da misli da je razmena teritorija najbrži, najlakši i najbezbedniji način za rešavanje kosovskog pitanja.

- Istina je da su Srbija i kosovski Albanci prošle godine bili vrlo blizu dogovora koji bi uključivao razmenu teritorije, što mislim da je najbrži, najlakši i najbezbedniji način za rešavanje kosovskog pitanja. To rešenje moglo bi da bude prihvatljivo za Srbiju i kosovske Albance čak i ako nije savršeno ni za jednu stranu - rekao je on.

Dodao je da se tome, međutim, usprotivila nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i kreatori i oni koji sprovode američku spoljnu politiku, ističući da tu ne misli na zvaničnu administraciju u Vašingtonu.

Podsetimo, strategija standardi pre statusa značila je da se pre razgovora i dogovora o konačnom statusu južne srpske pokrajine rešava niz tehničkih i pitanja raznih drugih profila.

Stručnjaci i diplomate iz tog vremena ovu Montgomerijevu ispovest vide kao licemernu, premda činjenice označavaju kao tačne.

- Čudi me da kao iskusan diplomata nije to primetio na vreme, te je licemerno sada pričati da je bilo sramno, iako jeste - navodi za Srpski telegraf Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Kako kaže, iza svega se samo krila jedna pokvarena namera vodećih zapadnih zemalja da otmu Srbiji KiM i nije ih uopšte zanimao položaj srpskog naroda.

- Montgomeri je, po sopstvenom priznanju, bio saučesnik u toj zaveri. Ali dobro je da ima takvih, makar i zakasnelih priznanja zapadnih diplomata da su vodili jednu licemernu, dvoličnu politiku - rekao je Drecun.

Činjenice

Vilijam Montgomeri
  • služio u američkoj vojsci od 1967. do 1970, uključujući godinu u ratu u Vijetnamu
  • diplomatsku karijeru započeo kao službenik službe za spoljne poslove SAD 1974.
  • bio izvršni pomoćnik državnog sekretara Lorensa Iglbergera
  • bio izvršni pomoćnik zamenika državnog sekretara Kliftona R. Vartona mlađeg
  • bio zamenik šefa misije u Sofiji od 1988. do 1991.
  • služio je kao američki ambasador u Bugarskoj od 1993. do 1996.
  • od 1996. do 1997. služio je kao specijalni savetnik Stejt departmenta za sprovođenje mira u BiH
  • izabran za šefa misije pri američkoj ambasadi u Beogradu u tadašnjoj SCG 17. novembra 2000.
  • povukao se sa mesta ambasadora u Beogradu u februaru 2004.

Verni sluga

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović ističe da je Montgomeri, dok je bio ambasador, verno služio svojoj zemlji i njenim interesima.

- No, nakon toga je počeo da se bavi privatnim biznisom i odjednom rešio da bude dobronameran prema nama. To može biti rezultat revolta prema SAD, koje ga nisu zadržale, ali i neka vrsta naknadnog saznanja da smo ipak strana koja nije sasvim kriva i da bi trebalo da budemo mnogo bolje tretirani - ocenjuje Jovanović.

Dodaje da je sama strategija standardi pre statusa bila opijumska igra da se mi malo smirimo, naročito nakon terora 2004, pa da mogu mirno da završe ono što su započeli, da proglase nezavisnost Kosova.

I drugi bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da Srbija treba da se dobro čuva te politike koju Montgomeri razobličuje danas.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je lepo što se Montgomeri uopšte setio naknadno svega, ali da nama ta naknadna pamet malo znači.

Sve ove informacije, kao i druge ekskluzivne priče pročitajte u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 15. februar

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading