(VIDEO) Iz Nemačke stigla na slavlje u Čačak! Mogla da zarazi čak 250 ljudi

Autor:

Vesti

13.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji u petak je porastao na 35. Ovaj bilans saopšten je u 18 časova, dok je u osam ujutru, kada se pravi prvi dnevni presek, ta brojka bila 31. Dan ranije, u četvrtak, bilo je 24 zaraženih.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Srećom, kako su saopštili lekari, broj pacijenata u najtežem stanju i dalje stoji na brojci jedan. Reč je o Kikinđaninu, inače teškom dijabetičaru i bubrežnom bolesniku, koji je u Kliničkom centru Vojvodine priključen na veštačka pluća. I njegovo stanje je, međutim, kako saznaje naš list, malo bolje nego prethodnih dana.

Svi ostali koji su testirani na koronu i bili pozitivni imaju lakšu kliničku sliku, a mnogi od njih su poslati u kućnu izolaciju jer nemaju nikakve simptome. To je upravo slučaj sa svima koji su u petak bili pozitivni.

Za razliku od ranijih dana, u petak su prvi put tri škole obustavile rad - OŠ "Mika Alas" u Beogradu, Ekonomska škola u Čačku i Gimnazija u istom gradu.

Najveći potencijalni problem mogao bi da nastane zbog činjenice da je zaražena žena iz Nemačke bila u Čačku na proslavi 18. rođendana, na kojoj je u jednom ugostiteljskom objektu bilo više od 200 gostiju, među kojima su bili i učenici čačanskih srednjih škola. Ona tada nije imala nikakve simptome, ali ih je kasnije osetila.

Srpski telegraf razgovarao je sa jednim od gostiju na pomenutoj proslavi koji je iz razumljivih razloga insistirao da mu ne pominjemo ime.

Direktor Gimnazije: Kod đaka nije utvrđeno prisustvo koronavirusa

- Slavlje je bilo prošle subote. Sad čitam da je bilo 250 ljudi, ali meni se nije činilo da ima toliko gostiju. Tu ženu iz Nemačke ne poznajem lično, ali je moja supruga zna. Srećom, bila je gužva, pa se s njom nije pozdravila. Međutim, kako mi je prenela, videla ju je na udaljenosti od petnaestak metara od našeg stola - priča naš sagovornik iz Čačka.

Nove mere u Beogradu

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

* U prigradskom saobraćaju nema ulaska putnika na prednja vrata kako bi se zaštitili vozači

* Redovno provetravanje, dezinfekcija vozila GSP i čišćenje rukohvata na svim okretnicama

* U svim vozilima javnog prevoza biće postavljenja upozorenja sa uputstvima putnicima, deliće se i leci

* Taksi vozačima preporučeno da ne primaju putnike na prednje sedište

* U svim opštinama biće otvoreni kol-centri za pomoć svima, posebno najstarijima

* Volonteri će, ukoliko je potrebno, na kućnu adresu donositi hranu i lekove

Kako kaže, supruga mu je rekla da misli da ta žena, koja je Srpkinja, a živi u Nemačkoj, nije mnogo ustajala od stola.

- Od prijatelja koji je bolje znaju čuli smo da nije imala apsolutno nikakve simptome. Nije kašljala, kijala, sve je izgledalo potpuno normalno - navodi ovaj Čačanin i dodaje da je na proslavi bilo i dosta ugostiteljskih radnika, muzičara...

Na ovom slavlju bilo je nekoliko učenika Gimnazije u Čačku, a direktor Ivan Ružičić za Srpski telegraf kaže:

- U četvrtak, kada je žena testirana, brzo se pročulo da je zaražena i na nastavu je od 562 učenika došlo njih 313. Zato časova nije ni bilo. Srećom, ni kod jednog od učenika koji su bili na rođendanu i četiri dana nakon toga išli u školu nije utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Zabrana i za svadbe

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlada Srbije zabranila je javna okupljanja u zatvorenim prostorijama sa više od 100 ljudi, a u saopštenju se navodi da se to odnosi i na proslave svadbi, krštenja, rođendana i druge tradicionalne manifestacije. Takođe, zabrana se odnosi i na okupljanja u ugostiteljskim objektima - restoranima, kafanama, diskotekama.

U Čačku je zaražen još jedan muškarac, nezavisno od rođendanske proslave. On je kontaktirao sa kineskim radnicima u obližnjem Pakovraću. Ti radnici već nekoliko dana su u najstrožem karantinu, koji, kako saznaje naš list, striktno poštuju. Temperatura im se meri po nekoliko puta dnevno, hrana i pošta im se dostavljaju.

Inače, prva dva slučaja korone zabeležena su i na teritoriji Kosova i Metohije.

Neki od slučajeva zaraze

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zrenjanin 

Direktor jednog inostranog preduzeća koje posluje u industrijskoj zoni vratio se sa odmora u inostranstvu.

Posle toga je osetio simptome virusa, zbog čega se obratio lekarima, testiran je i bio je pozitivan. Firma kojom rukovodi privremeno je zatvorena i radnici su upućeni kućama. Pacijent se oseća dobro.

Beograd 

Roditelji OŠ "Mika Alas" obavešteni su da decu ne šalju u školu jer je jedan od zakupaca plesne sale u ovoj ustanovi pozitivan na koronavirus.

On, međutim, kako saznajemo, uopšte nije dolazio u školu otkako se vratio pre desetak dana iz inostranstva (pominje se Rusija, ali ima indicija da je bar u tranzitu bio u još nekoj zemlji), pa je nastava otkazana samo iz predostrožnosti.

Saveti za vernike i sveštenike

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije pozvao je vernike te eparhije da zbog širenja koronavirusa ne dolaze na bogosluženja ukoliko su hronični bolesnici ili imaju simptome prehlade i gripa, kao i da u tom slučaju, ako žele da prime sveto pričešće, mogu da se jave svešteniku koji će ih pričestiti u njihovom domu. Ovo su još neki od saveta:

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

- sveštenici koji imaju bilo kakve simptome da ne učestvuju u bogosluženju

- sveštenici da blagosiljaju vernike verbalno i osenjujući ih krsnim znakom, bez fizičkog kontakta

- vernici da ne celivaju ruku sveštenika

- fizički kontakt sa drugim vernicima svesti na minimum

- vernici da ne celivaju ikone, dovoljan je naklon

- po završetku liturgije vernici treba da uzimaju naforu iz ruke sveštenika ne ljubeći mu ruku

 

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 14. - 15. mart 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading