SRBIJA U EU ZA DVE GODINE ZBOG PUTINA I ERDOGANA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington i Brisel skovali su pakleni plan koji predviđa da Srbija, po ubrzanoj proceduri, za samo dve godine bude primljena u EU, a sve da bi našu zemlju odvojili od Rusije, Turske i Belorusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trn u oku Zapada

Konkretni povodi za ovakvu reakciju SAD i Evropske unije bili su isporuka ruskih migova Srbiji, najava vojne saradnje sa Belorusijom, koja bi trebalo da nam isporuči borbene avione i raketni sistem S-300, kao i poseta turskog predsednika Erdogana i antiameričke izjave koje je on dao u Beogradu.

ČUDAN PREOKRET

Da se nešto naglo okrenulo, pa bi Srbiji mogla ekspresno da bude trasirana prečica do punopravnog članstva u EU, potvrđuje i nimalo slučajna izjava Johanesa Hana posle prekjučerašnjeg susreta sa premijerkom Anom Brnabić u Briselu.

- Nesumnjivo je da Srbija pripada Evropi i da će vrlo brzo postati deo evropske porodice - poručio je evropski komesar, inače uvek oprezan u iznošenju bilo kakvih vremenskih odrednica o proširenju EU.

Prema pouzdanim saznanjima Srpskog telegrafa, njegova izjava, ali i još neki direktni i indirektni signali koje nam upućuju razni zvaničnici SAD i EU, direktna su posledica namere da se Srbija na ovaj način odvoji od bloka zemalja koje pre svega Vašington doživljava kao geostrateške rivale.

 

Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova: Srbija ne treba da se odriče saradnje sa svim zemljama koje je nikada nisu ucenjivale.

BORBA ZA STATUS

Politički analitičar Dragomir Anđelković slaže se da je apsolutno moguće da EU primi Srbiju u mnogo kraćem roku, baš iz pomenutog razloga.

- Blizina naših odnosa sa Rusijom i Turskom može drastično da ubrza proces evrointegracija i da Zapad popusti sa uslovima oko priključenja EU. Svakako da saradnja sa Rusijom i istočnim zemljama otvara put Srbije ka EU jer je to jedna pragmatična zajednica koja primećuje kad je neka država pozicionirana tako da se i druge zemlje bore za njen status. Vučićeva politika balansiranja odražava se i na proces evrointegracija - poručio je Anđelković.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović napominje da bi primanje Srbije u EU po hitnom postupku bila dobra vest za nas, ali samo pod uslovom da se poštuju granice naše zemlje.

Anđelković: Naši odnosi sa Rusijom i Turskom mogli bi naterati Zapad da popusti sa uslovima za priključenje

- Ipak, Srbija ni na koji način ne treba da se odriče saradnje sa svim zemljama koje je nikada i ni na koji način nisu ucenjivale. Svakako da ne treba da budemo u delirijumu samo zbog toga što bi nas primili u EU za dve godine - zaključuje Jovanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading