SRPSKI TELEGRAF OTKRIVA NALOGODAVCE NASILNIH DEMONSTRACIJA U BEOGRADU: RUŠILI PO NALOGU ĐILASOVOG KUMA!

Autor: K.ILIĆ/B.BOJIĆ

Vesti

08.07.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huligane koji su rušili Beograd, palili kontejnere i automobile, razbijali izloge, satima tukli i gađali kamenjem i flašama pripadnike policije i koji su pokušali nasilno sa sve bakljama da okupiraju Skupštinu organizovali su Srđan Nogo, bivši poslanik i eksfunkcioner Dveri Boška Obradovića, i Damjan Knežević, vođa "Nema predaje KiM" i "Narodne patrole", čuvene po maltretiranju migranata. Ali uz ove ultradesničare, koji zastupaju antivakserske stavove i teze o pogubnom uticaju 5G mreže na zdravlje, na terenu su bili i tzv. građanski aktivisti iz Inicijative Ne davimo Beograd i pokreta 1 od 5 miliona.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Neredi u Beogradu

Iako naizgled politički nespojivi, u napadu na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića oni su bili samo pioni svojih finansijskih i političkih inspiratora - Mlađana Đorđevića, bliskog stranim centrima moći i kuma lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa. Ulogu je, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, imao i vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije.

- Jasno je da je napad na policiju i Narodnu skupštinu predvodila ekstremistička grupa koja deluje pod nadzorom Mlađana Đorđevića. Nasilje se dogodilo u atmosferi koja je mesecima stvarana na televizijama Dragana Šolaka, na kojima se konstantno vodi kampanja kriminalizacije predsednika Aleksandra Vučića i na kojima se dovodi u pitanje kredibilitet državnih institucija Srbije - govori za Srpski telegraf politikolog i analitičar Marko Matić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Pokušaj upada u skupštinu Srbije

BIĆE KAZNI ZA PREKORAČENJE OVLAŠĆENJA

Na pitanje Srpskog telegrafa da prokomentariše Đilasovu poruku da to "nisu moji huligani, već narod", predsednik je odgovorio:

- On se sa sobom raspravlja, pošto se ja nigde nisam oglasio. Nemaju ništa, osim mržnje jer ih narod neće i tražiće saveznike u svakom. Ne mogu da govore o nasilju oni koji su ubili Ranka Panića na prijavljenom skupu. Različiti aršini za različita vremena.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Povodom snimka koji je uzburkao duhove, a na kom se vidi kako policija tuče trojicu muškaraca koji mirno sede na klupi u Pionirskom parku, Vučić je rekao:

- Oni koji su sedeli na klupi su učestvovali u napadima na policiju, takvu sam informaciju dobio. Bez obzira na to, svako će biti kažnjen ako je prekoračio ovlašćenje, mada je policija bila satima izložena napadima.

Sve njih, objašnjava on, spaja mržnja prema Vučiću, ali i činjenica da su u pitanju vernici u teorije zavera, kojima je lako manipulisati. Nogo i Knežević su, ističe, Đorđevićevi puleni:

Šamar za Vuka Jeremića

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Vuk Jeremić

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić pojavio se tokom protesta ispred Skupštine, ali je brzo oteran uz salve uvreda, a na snimku se vidi da je od besnih demonstranata dobio i šamar. Jeremić je, kako se ocenjuje, tim dolaskom pokušao da skupi neki politički poen i nametne se kao vođa protesta. Ipak je osujećen, ponovo od pristalica Đilasa, s kojim je odavno na ratnoj nozi, što je, podsetimo, kulminiralo i nedavnim izlaskom njegovog NS iz Saveza za Srbiju.

- Istorija nas uči da su fašisti uvek i bez izuzetka najviše zla nanosili sopstvenoj naciji i državi, ali i da je njima, prema pravilu, manipulisano od krupnog kapitala, koji ih je usmeravao tako što je korumpirao njihove predvodnike.

Hrvati likuju i prete blokadom

Šolakova TV huligane predstavljala kao uzorne građane

Simptomatične su reakcije u Hrvatskoj, koje dokazuju da je akcija kooridinisana i izvan granica naše države.

RepublikaFoto: printscreen/N1
Bojan Glavešić

Poslanik u novom sazivu hrvatskog parlamenta Bojan Glavašević poručio je tako, komentarišući nerede u Beogradu, da će tražiti od nove hrvatske vlade da blokira pristupne pregovore Srbije sa EU zbog, kako je naveo, nasilja srpskih vlasti nad građanima i građankama, a to je potrčao prvi da objavi baš N1.

Jadranka Kosor

Ni bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor nije propustila priliku da likuje, te je pozvala lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca da osudi nasilje u Beogradu, a šefa HDZ i premijera Andreja Plenkovića da pokrene postupak za isključivanje SNS iz EPP.

Da su u nerede umešane i strane službe, potvrdio je juče i predsednik Aleksandar Vučić.

- Podbacio je deo bezbednosnih službi Srbije jer se tek kasnije videlo da je bilo svakovrsnog upliva stranih bezbednosnih službi. Ne mislite da je to moglo da bude slučajno, došao sam zbog korone, a onda sam upao u Skupštinu - rekao je Vučić.

REAKCIJE

Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Miloš Vučević

Đilas i njegova banda još jednom pokazali pravo nasilničko lice, podsticani njihovim medijima, koji su cele noći sramno navijali za još veći haos. Kada napadate državne institucije, kamenicama gađate policiju, gazite i rušite sve pred sobom, pa ste još toliko besni i bahati da ne dozvolite prolazak kolima Hitne pomoći, samo pokazujete da to nema nikakve veze sa brigom za građane, već jedino nasilnim preuzimanjem vlasti i pokušajem destabilizacije zemlje

Milorad Dodik srpski član Predsedništva BiH

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Milorad Dodik

Protesti u Beogradu usmereni su na destabilizaciju Srbije i idu naruku samo neprijateljima Srbije i srpskog naroda. Pozivam na razum, ulica nije mesto gde se rešavaju bilo kakvi problemi

Udruženje sudija i tužilaca Srbije

RepublikaFoto: Republika
Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Udruženje sudija i tužilaca je pozvalo da se utvrdi ko su inicijatori nasilja na ulicama Beograda.

- Pozdravljamo odlučnu, efikasnu i suzdržanu reakciju policije u cilju uspostavljanja javnog reda i mira i podsećamo da se svaka prekomerna upotreba sile mora ispitati i kazniti - saopštilo je udruženje.

Naveo je da su u neredima učestvovale i osobe sa prostora bivše Jugoslavije, koje su poznate po kriminalnim aktivnostima.

- Za to imamo dokaze. Naneta je velika šteta po ugled zemlje, ali nikome nećemo dozvoliti da uništi mir u Srbiji. To je poruka i onima unutra i onima spolja - poručio je Vučić.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs čekaju vas i druge ekskluzivne informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 9. jun 2020. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading