ŽESTOKA OSVETA AMERA VUČIĆU

Autor:

Vesti

21.12.2017

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika uveliko priprema osvetu Aleksandru Vučiću zbog saradnje sa Putinom, a nakon njegove posete Moskvi i najave aktivnog uključivanja Srbije u "Turski tok", odmazda će stići brže nego što su i sami planirali! Vašington, naime, nikako ne želi da dozvoli snabdevanje Evrope gasom iz Rusije i pojačavanje Putinovog uticaja na evropskom tlu, pa će se na udaru, osim Srbije, naći i sve ostale zemlje na ruti "Turskog toka". Među glavnim zagovornicima surove odmazde su ostaci administracije Hilari Klinton, među kojima i profesor Dejvid Filips, koji aktivno zagovara novo bombardovanje Srbije, ali i Albanci braća Bajraktari, koji vedre i oblače američkom diplomatijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Putin sreli su se jedanaesti put

Prvi potez Vašingtona biće blokada pregovora sa EU, ali i stopiranje projekata i investicija. Kako navode naši sagovornici, ostaci klintonovske administracije spremni su da zarad interesa sruše legitimno izabranu vlast u Beogradu i da udare na predsednika Aleksandra Vučića.

Kaznu ćemo vrlo brzo da osetimo, pre svega u usporavanju koraka ka EU

Milomir Marić, novinar

- Značaj ugovora o gasu i nuklearnoj energiji Rusije sa Mađarskom, Srbijom, Bugarskom i Turskom bukvalno je užasnuo Vašington - ocenio je američki ekspert Vilijam Engdal naglasivši da su se bukvalno svi ratovi kroz istoriju vodili upravo zbog energenata.

Dževad Galijašević, Stručnjak za terorizam

Krenuće na Vučića golom silom. Srbija mora da bude oprezna jer SAD nisu država koja oprašta. Pritisci između Republike Srpske sa jedne i Kosova sa druge strane samo će se smenjivati, a vrlo dobro znamo da se Amerikanci ne libe ni politike ubistava lidera. Vidite kako su prošli Gadafi, Sadam Husein, kako su pokušali da se reše Erdogana u puču

Dragomir Anđelković, analitičar

Nesporno je da će neki američki krugovi sve ovo doživeti kao prst u oko, pre svega oni iz dubinske države. Vučić će biti pod velikim pritiskom, ali je on svestan da nam je taktički bitno da imamo dobre odnose sa Rusijom i maksimalno će istrajati u tome, pa makar se suočio i sa dosad neviđenim pretnjama

RepublikaFoto: Tanjug
Milomir Marić, novinar

Novinar Milomir Marić nema sumnji da se Srbiji i Vučiću loše piše.

- Sasvim je izvesno da će biti novih pritisaka i zaoštravanja kao što je bilo i zbog kineskog preuzimanja železare. Udarili smo ih tamo gde najviše boli - u gas, u novac... Paradoks je da američke kompanije kupuju ruski gas i preprodaju ga Mađarskoj i Amsterdamu, a nama hoće da zabrane da sarađujemo sa Rusima. Kaznu ćemo vrlo brzo da osetimo, pre svega u usporavanju koraka ka EU, oko Svetske banke, MMF, Kosova... Biće napeto - ocenjuje Marić.

Postoji šest razloga zbog kojih se Ameri ljute, Srpski telegraf navodi sve sporne tačke na crnoj listi SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

1. TRGOVINA GASOM

Nakon sastanka sa Vučićem u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će naša zemlja postati tranzitni centar, važan deo "Turskog toka" i najveći ruski partner u izvozu gaza, što je za Ameriku neprihvatljivo. Slučaj Arapskog proleća najbolje ilustruje kako Amerika brani svoje interese u oblasti energetike. Potom smo imali dešavanja u Ukrajini, blokadu "Južnog toka", a sad je apsolutni prioritet da se u potpunosti osujeti projekat "Turski tok". U prilog jačini američke osvete govori i izjava Klintonovog savetnika za energetiku da SAD nisu bombardovale Srbiju zbog Albanaca, već zato što se nalazi usred energetskih i transportnih puteva.

2. KUPOVINA ORUŽJA

Nedavna nabavka ruskih migova-29, 30 tenkova T-72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 izazvala je pravu paniku u državama regiona koji važi za američke satelite, a zatim i ljutu reakciju same Amerike. S obzirom na dogovoren nastavak vojne saradnje, jasno je da se gnev SAD drastično uvećao.

3. CENTAR U NIŠU

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu bukvalno je rak-rana američke administracije. Optužbama da je reč o ruskoj bazi i špijunskom centru usred Evrope, američki ambasador, zvaničnici Stejt departmenta i NATO pakta godinama na svaki mogući način pokušavaju da osujete nastojanja da ovaj centar dobije diplomatski status i tako se praktično izjednači sa statusom koji NATO.

4. KOSOVSKI ČVOR

Nebrojeno puta su ponovili da će priznavanje Kosova biti uslov za ulazak naše zemlje u EU. S druge strane, stalnu pretnju predstavljaju Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji na jedan mig Amerike mogu ponovo da zapale region. Zato najavljeno učešće Rusije u kosovskom dijalogu ljuti Amerikance, koji su nebrojeno puta dosad ponavljali zahtev Beogradu da prizna nezavisnost Kosova.

5. KRIM, JERUSALIM U UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju kojom se osuđuju navodna kršenja ljudskih prava na Krimu, a Rusija naziva "okupacionom silom". Ukupno 70 država je glasalo "za", dok je 27, među kojima i Srbija, bilo otvoreno protiv. Nema sumnje da će Amerika i ovaj potez naše zemlje tretirati kao "nož u leđa", pogotovu nakon jučerašnjeg objašnjenja predsednika Vučića da Srbija nikad neće glasati na štetu Rusije. Da stvar bude gora, Srbija će i danas biti na ispitu SAD jer će se u Generalnoj skupštini UN ponovo glasati o odluci Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, a američka ambasadorka Niki Hejli zapretila je da će SAD zapisivati imena onih koji budu glasali za neobavezujuću rezoluciju.

6. EVROAZIJSKA UNIJA

Ugovori o slobodnoj trgovini sa Rusijom koje Srbija već godinama poseduje ubrzo bi, prema najnovijim najavama Vladimira Putina, mogla da se prošire na celu Evroazijsku uniju. Na taj način Srbija bi imala specijalne veze sa svim zemljama ove unije, što Americi nikako ne odgovora, pogotovu što postoji i više nego dobra saradnja sa Kinom, što bi značilo i ozbiljan ulazak ove države na tržište Evrope i potpuni sunovrat američkog primata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Pljuckavac

21.12.2017 11:19

Hilari Klinton je olicenje zla i najveci mrzac srpskog naroda.

ana

21.12.2017 12:43

Ne mogu Ameri da se pomire sa tim da postoji neko ko se ne plasi njih, a to su Srbija i Rusija. Dosta ste nas maltretirali i zracili nas i nasu decu svojom bombama.

maja

21.12.2017 12:45

Od njih se napadi samo i ocekuju. Nista pametno nikada i nisu imali da kazu niti uradili.

raca

21.12.2017 12:45

Neka napadaju, mi smo spremni. Podrsku predsednika Putina imamo, pa neka cepaju.