PROGOVORIO BIVŠI AMBASADOR: Ovo je istina o ubijanju Srba!

Autor:

Vesti

27.01.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačno je otkrivena tajna o bombardovanju Srbije. Amerikanci su četiri godine pre NATO napada, tokom pregovora u Dejtonu 1995, doneli odluku da se obruše na Srbiju jer je Slobodan Milošević odbio da se na dnevnom redu mirovne konferencije o BiH u vojnoj bazi uvrsti i pitanje Kosova.

Bombardovanje '99.

Američki izaslanik još tada je jasno upozorio Miloševića i našu delegaciju da će se suočiti sa njihovim besom, a iza te preteće poruke stajali su upravo oni ljudi koji će četiri godine kasnije zvanično naložiti krvavu akciju NATO "Milosrdni anđeo": Bil Klinton, Madlen Olbrajt, Vesli Klark (sve vreme bio u Dejtonu), Voren Kristofer i Ričard Holbruk.

DOVELI I RUGOVU

O pritiscima kojima su Srbi bili izloženi u Dejtonu, pokušajima da se na mala vrata progura i pitanje Kosova, ali i mnogim drugim nepoznatim detaljima pregovora, progovorio je jedan od njihovih učesnika Nebojša Vujović, nekadašnji ambasador u SAD, koji je tih dana sve vreme bio uz Miloševića. U knjizi "Poslednji let iz Dejtona", koju je upravo predstavio, on otkriva da je za Slobu najveći šok bio kada mu je ispostavljen zahtev da se uporedo s Bosnom reši i kosovski problem.

Milošević: Ma kakvo Kosovo, ne može sa mnom tako da se zaje*ava

Klintonov izaslanik: Ovo je za vas bila poslednja šansa, prave nevolje tek dolaze

Vujoviću, kako piše, američki diplomata Džon Barli uručio je dokument na 15 strana, s unapred rešenom situacijom na Kosovu. Otprilike se to svodilo na najveći mogući stepen autonomije za Albance, koji bi, po svemu sudeći, brzo prerastao u nešto više - nezavisnost. Da je sve bilo unapred dobro planirano, svedoči i činjenica da su Amerikanci u Dejton doveli i tadašnjeg lidera kosovskih albanaca Ibrahima Rugovu, što do sada nije bilo poznato. Evo kako to opisuje Vujović:

- Odmah posle doručka, prišao mi je Barli, izvadio dokument, stavio ga na sto i rekao: "Nebojša, u hotelu 'Holidej in' je Ibrahim Rugova. Imali smo sastanak s njim i uradili smo predlog dokumenta o rešavanju situacije na Kosovu." Iako sam rekao da je ovo konferencija o BiH, da Kosovo nije ni u kakvom planu, on mi je odgovorio da već nekoliko meseci njihove diplomate i eksperti razgovaraju s predstavnicima Albanaca kako bi se našlo sveobuhvatno političko rešenje.

ZGUŽVANI PAPIRI

Kako se dalje navodi, Barli je saopštio da iza predloga stoji lično Klinton, kao i najviši američki zvaničnici Madlen Olbrajt, Voren Kristofer, Ričard Holbruk... Papir je nazvao uravnoteženim i izbalansiranim i zatražio da se dostavi Miloševiću. Na rastanku je Vujoviću jako stegao ruku i poručio: "Good luck" (puno sreće).

- Otišao sam kod Milana Milutinovića, koji je, kad je čuo o čemu se radi, raširio oči i rekao: "Hoćeš li ti da mene Sloba ubije? Idi sam ga odnesi i srećno ti bilo." Otišao sam kod Miloševića. Kada je pročitao dokument, ljutito je ustao, zgužvao papire i gađao me njima u glavu. Nikad neću zaboraviti njegove reči: "Je l' se to oni sa mnom zaje*avaju? Pa šta oni misle, ko sam ja, kakvo Kosovo, to je unutrašnje pitanje Srbije, ne dolazi u obzir. Reci ti njima da ne mogu sa mnom da se zaje*avaju. Ako se budu zaje*avali, dobiće dobro zaje*avanje" - navodi Vujović.

Kako kaže, telefonirao je Amerikancu koji je odmah došao da se nađe s njim. Vujović mu je vratio zgužvane papire i čuo preteću poruku iz usta sagovornika.

- U redu, ja ću da informišem o ovome. Reći ću Holbruku i Hilu, oni me čekaju, a oni će obavestiti rukovodstvo države. Samo, Nebojša, ovo je propuštanje poslednje šanse da se situacija na Kosovu reši - rekao je Barli i uputio zloslutno upozorenje Srbiji: "Prava nevolja će tek da dođe."

Vujović piše da su mu ove reči dugo odzvanjale kasnije, tokom agresije NATO na Srbiju 1999. godine. Tada je, očigledno, postalo jasno šta je Barli hteo da kaže.

Naša delegacija u Dejtonu
Slobodan Milošević, predsednik SRJ
Milan Milutinović, ministar spoljnih poslova
Nebojša Vujović, ambasador u SAD
Momir Bulatović, predsednik Crne Gore
Momčilo Krajišnik, predsednik Skupštine RS
Nikola Koljević, član Predsedništva RS
Aleksa Buha, ministar policije RS
Jovica Stanišić, šef Resora državne bezbednosti
Kris Spirou, savetnik Miloševića i Milutinovića
Kosta Mihajlović, akademik
Balša Špadijer, sudija Ustavnog suda
Nikola Čičanović, pomoćnik ministra spoljnih poslova
Vlada Nadeždin, šef Milutinovićevog kabineta
Goran Milinović, šef kabineta predsednika Miloševića
Vojkan Milenković, Bojana Adamović i Olga Vlahović, predstavnici MIP
Stanko Stajić Staja, šef protokola Srbije
Čeda Borozan, šef protokola MIP

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading