PUKLE USTAŠE: PRVI DAN VUČIĆEVE POSETE HRVATSKOJ PROTEKAO BEZ IKAKVIH BEZBEDNOSNIH PROBLEMA!

Autor:

Vesti

13.02.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su udruženja ratnih veterana i proustaški pokreti i stranke danima pozivali Hrvate da izađu na ulice i pokažu Vučiću da nije dobrodošao, jedva se nekoliko stotina njih pojavilo oko 10 časova na Trgu bana Jelačića. Nosili su zastave Hrvatske, a uočena je i jedna crna zastava sa natpisom "Za dom spremni", uz transparente poput "Zapamtite Vukovar" i "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu". Čak je i hrvatski Jutarnji list preneo da se okupilo samo 200 ljudi (pojedini portali napumpali su tu brojku do 1.000, ali iznad toga nije moglo), a u momentu kad su pokušavali da preko razglasa puste Vučićev davni govor iz Gline, tehnika im je zakazala.

RepublikaFoto: Tanjug/ D. BANDIĆ
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

Srpska delegacija dočekana je u Zagrebu uz najviše počasti, a nakon sastanka sa Kolindom Grabar Kitarović, predsednik Vučić je naglasio da je usput video neke demonstrante i da nema nikakav problem da bude "konj", "četnik" i "baraba" ako će Srbi u Hrvatskoj živeti bolje.

- Došao sam da razgovaram o budućnosti. Hoću da zamolim hrvatsku javnost kako vi vidite stvari koje su se zbivale pre 25 godina, mi to vidimo drugačije i Srbi vide drugačije te iste stvari, ali to ne sme da bude razlog da ne razgovaramo... Nemam nikakav problem s tim da uvek otvoreno pričamo o svemu - kazao je Vučić.

On je dodao i da je video neke ljude usput, pisalo je "Konju, ne laži", nešto oko izvinjenja, zatim "Četnik, početnik", ali da se nije strašno uznemirio.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

- Predsednica me ovde dobro primila. To je njihov posao, svako neka radi svoj posao, nekad protestuju i u Srbiji protiv mene. Nikome ne želim da se pravdam, ja nisam četnik, niko mi slučajno ni u porodici nije bio četnik, porodica Vučić je stradala u svim ratovima - rekao je Vučić.

S druge strane, Grabar Kitarovićeva napomenula je da je demokratsko pravo protestovati, ali da je protiv govora mržnje.

- Svoje mišljenje treba izražavati na kulturan način. Poruka srpskoj javnosti: Ne smemo dopustiti da nam politiku s ivice političkog aspekta diktiraju pojedinci. Politiku moramo diktirati mi državnici - zaključila je hrvatska predsednica.

Hrvatska predsednica dobila je od Vučića na poklon pirotski ćilim i ogledalo u duborezu.

Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Andrej Plenković

Sa Plenkovićem i o ratnoj odšteti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, na Plenkovićevo insistiranje, razgovarao i o pitanju ratne odštete.

- Jeste, jedna od tema koju je pokrenuo gospodin Plenković. Ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim po tom pitanju - naveo je Vučić.

Na meniju zec sa heljdom

Kako prenose hrvatski mediji, na svečanoj večeri koju je u Vučićevu čast priredila hrvatska predsednica na meniju su se našli zagorska supa i pečeni zec sa heljdom. Takođe, srpski gost imao je priliku da proba i pečenu ćurku sa domaćim mlincima, stubičku pisanicu uz njoke, kao i zapečene štrukle i savijaču od jabuka i višanja. Uz to, više salata i nekoliko specijalnih vrsta vina. Kao hladno predjelo posluženi su šunka, kulen, pršuta i ren, sir sa pavlakom, pileća jetra i šampinjoni na žaru.

Srpske zastave i "Bože pravde"

U Zagrebu su uoči dolaska predsednika Srbije duž trase kojom će se kretati i ispred institucija koje će posetiti lepršale srpske zastave. Time je otklonjena nedoumica vezana za posetu srpskog predsednika Hrvatskoj, s obzirom na to da se spekulisalo da li će zastava uopšte biti. U hrvatskoj prestonici je na svečanom dočeku Vučića intonirana himna Srbije "Bože pravde".

Doneo matične knjige iz Dvora na Uni

Srpski predsednik doneo je na Pantovčak gomilu dokumenata koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa Kolindom Grabar Kitarović.

- Po pitanju prošlosti gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali smo različite poglede pokušali da razumemo kako bi nam reči i dela u budućnosti bili drugačiji. Po pitanju budućnosti nemamo suprotstavljene interese - podvukao je Vučić i javno pokazao matične knjige nestalih i umrlih koje je doneo Hrvatima.

Provokacija u Saboru

Zastupnik u hrvatskom Saboru Miro Bulj, poznat po svojim ekstremnim stavovima, neposredno pre nego što je Vučić ušao u zgradu Sabora upitao ga je kad će u Glinu, aludirajući na njegov govor iz 1995. Vučić mu je, prema izveštaju N1, odgovorio: "Da ne mislite da sam se uplašio vašeg dobacivanja, odgovoriću vam na šta hoćete, kad hoćete".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marina

13.02.2018 10:16

Dosta te više sa tim ustašama ... cetnicima... Dosta više sirite netrpeljivost među ljudima koji su se i onako dosta napatili ... bilo to hrvati ili srbi ... da ne bi bila pogrešno shvaćena....nisam ni hrvatica ni srpkinja... ne podržavam nikoga..ali vrijeme je da se svi skupa okrenemo prema sviijetlijoj budućnosti !!!