AMERI HAPSE JEREMIĆA?

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od uhapšenih u Americi zbog učešća u višemilionskoj korupcionaškoj aferi Patrik Ho na račun organizacije i privatne kompanije Vuka Jeremića uplatio je 4,3 miliona evra, zbog čega američki organi češljaju i njegovu umešanost u prljave poslove, za šta je zaprećena zatvorska kazna, tvrdi glavni urednik "Antidota" Marko Matić komentarišući hapšenje Patrika Hoa i Tidijana Gadijoa, sa kojima se lider Narodne stranke rado fotografisao na mnogim događajima i javno ih nazivao svojim prijateljima.

RepublikaFoto: Tanjug
Vuk Jeremić

- Jeremić je deo šireg međunarodnog lanca korupcije i pranja novca, što je obelodanio i predsednik Vučić, a ukoliko se pronađu čvrsti dokazi za njegove sumnjive poslove, verujem da Amerikanci mogu i da uhapse Jeremića - kaže Matić.

RepublikaFoto: Republika
Vrh Jeremi}eve stranke s pa`njom slu{a kriminalca Patrika Hoa na skupom doga|aju u Beogradu 31. maja 2014.

NA VEZI OD 2013.

Jeremićevo finansiranje deo je novog dosijea koji "Antidot" radi u saradnji sa istraživačkim portalom iz Hongkonga Factwire.org, a koji će uskoro biti objavljen. Saradnja bivšeg šefa diplomatije sa Patrikom Hoom u jesen 2012. godine, kada je postao predsedavajući GS UN, navodi se u istraživanju "Antidota".

Božidar Spasić, Bivši obaveštajac, podaci će se razmenjivati, Amerikanci će tražiti šta mi imamo od informacija što može da doprinese njihovoj međunarodnoj istrazi

U proleće 2013. godine uz posredovanje Jeremića organizovan je trojni sastanak u Hongkongu kome su prisustvovali Ho, Jeremić i njegov kolega sa Harvarda Emilio Lozoja, u to vreme vodeći čovek najveće meksičke energetske kompanije PEMEX. Tokom tog susreta dogovarana su ulaganja kompanije "China Energy Fund Commitee" (CEFC) u meksičke izvore nafte i gasa (pogledajte okvir). Do novog sastanka, na kome je dogovor dodatno preciziran, došlo je u junu iste godine u Meksiku, ali ne postoji potvrda da je i njemu prisustvovao Jeremić.

"Antidot" je došao do podatka i da od jeseni 2013. godine počinju uplate CEFC, "State Energy HK" i "Fully Source" (iza svih njih stoji kompanija "China Energy", na čijem je čelu Jeremićev kolega Lozoja) u ukupnom iznosu od 5,3 miliona dolara, od čega 3,97 miliona dolara za CIRSD i 1,33 miliona dolara za Jeremićevu preduzetničku agenciju.

Prema pisanju medija, u novembru 2017. godine uhapšen je Patrik Ho pod optužbom da je učestvovao u korupcionaškom poslu sa predsednikom Čada, a tokom 2017. godine Emilio Lozoja je u Meksiku bio pod istragom da je posredovao u davanju 10 miliona dolara mita u predsedničkoj kampanji meksičkog predsednika Enrikea Penja Nijete. Odmah po pokretanju istrage tužilac je ekspresno smenjen, a slučaj zataškan, ali postoje svedoci koji su ga javno optužili da je učestvovao u tom korupcionaškom skandalu.

Šešelj: Može se desiti da SAD traže da Srbija isporuči Jeremića

 

- Nije jasno šta je Jeremić kao predsedavajući GS UN tražio na sastanku u Hongkongu na kom je dogovaran višemilionski posao između dve privatne kompanije. Takođe nije jasno za koje je konsultantske usluge Jeremiću na račun privatne firme uplaćeno 1,33 miliona dolara, kao što nije dao odgovor ni kada su te usluge pružene - dodaje Matić.

Foto: twitter.com/DorijanaVil

ZATVORSKE PTIČICE

Predsednik IO SNS Darko Glišić za Srpski telegraf ističe da je spreman i na sudu da ponovi Vučićeve reči da je Jeremić deo međunarodne kriminalne bande.

- Amerikanci su dugo bili na Jeremićevoj strani, ali su ga očigledno sad pustili niz vodu. Krajnje je vreme da saznamo čije pare Jeremić besomučno troši po Njujorku i drugim svetskim metropolama s obzirom na to da su njegovi drugari kojima se hvali "zatvorske ptičice". Ako je američkim organima stalo do zakona, Jeremić mora da bude procesuiran - mišljenja je Glišić.

Sa njim se slaže i lider radikala Vojislav Šešelj.

- Može se desiti da SAD traže da Srbija isporuči Jeremića. Siguran sam da je umešan u prljave poslove - zaključuje Šešelj.

Srpski telegraf je kontaktirao sa Milošem Đorelijevskim iz pres-službe Narodne stranke, koji nam je rekao da sva pitanja pošaljemo na mejl, što smo i učinili, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Istovremeno smo pokušavali da na brojeve dostupne redakciji dođemo i do Jeremića, koji je najavio da će tužiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer ga je nazvao "šefom međunarodne lopovske bande", ali takođe bezuspešno.

 

 

 

 

 

 

 

Vučić: Nadležni organi o aferi "Jeremić"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u vezi s aferom "Jeremić" srpski nadležni organi rade svoj posao, kao što su već počeli nadležni organi nekih drugih država. Vučić je na pitanje kako komentariše najavljenu tužbu Vuka Jeremića protiv njega naveo da je sve to u redu, a o tome da je na račun organizacije koju Jeremić vodi uplaćeno milion i 300.000 dolara rekao je da će nadležni organi sve to rešavati u skladu sa zakonima Republike Srbije.

- Vidim da su neki organi drugih država u skladu sa svojim zakonima značajne mere već preduzeli, te su kriminalci i banditi iza rešetaka. Tako da sve ima svoj početak i kraj. Važno je da nadležni organi svoj posao rade u miru, a onda će se videti ko je gde i kako i na koji način i zbog čega bio finansiran. To je pitanje za nadležne državne organe - istakao je predsednik Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading