OVAKO JE ZAISTA UMRO SLOBA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandant koji je prvi ušao u Srebrenicu jula 1995. godine general Vinko Pandurević za Srpski telegraf ispričao je dosad nepoznate detalje iz Haga o tome kako je umro bivši predsednik Slobodan Milošević. Privilegiju, a ujedno i nesreću, da bude poslednji čovek koji je video živog Slobu, a potom i prvi koji ga je video mrtvog, Pandurević opisuje kao pravu noćnu moru s obzirom na to da je primetio tragove koji verovatno potvrđuju tezu da je otrovan.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vinko Pandurević

ČUDNE OKOLNOSTI

Kobna subota 2006. godine, ističe general, urezana mu je u sećanje.

- Izgledao je kao i svaki drugi mrtav čovek, bled u licu, miran, očigledno je bilo da je umro u snu. Jedan stražar, koji je pretresao njegovu ćeliju, pokazao mi je neku plastičnu bočicu s lekovima iz 1999. godine, natpis je bio dosta izlizan i nisam mogao da vidim koji je lek bio u pitanju. Bočica je navodno nađena u njegovoj ćeliji. Možda je bočica služila da se u njoj nešto unese ili je bila originalno pakovanje leka kom je rok istekao - priča Pandurević.

Slobodan Milošević

Pošto je ćelija Slobodana Miloševića bila prekoputa njegove na drugom spratu, udaljena svega dva metara, kada su stražari otključali vrata u subotu u 9 sati ujutru, shvatio je da se dogodilo nešto strašno.

- Nas nekoliko otišlo je u sportsku salu jer su vikendom bile predviđene sportske aktivnosti. Dok smo bili u sali, primetio sam da su stražari često telefonirali, muvali se levo-desno, što nije bilo uobičajeno. To mi je bio signal da nešto nije u redu. Kad sam se u 10 sati vratio na sprat, stražar je otvorio moju ćeliju da uđem, a odmah zatim i Slobinu. Malo je zastao. Uzeo me je za ruku i rekao mi "Dođi da vidiš". Ušli smo u Slobinu ćeliju, on je ležao na krevetu sa ćebetom dopola pokriven i desna ruka mu je visila s kreveta. Prišli smo i proverili puls, videli da je čovek mrtav. Onda su nas sve brzo zaključali i usledio je dolazak lekara, istražitelja... - opisuje stravičnu scenu Pandurević i dodaje da se vest o Slobodanovoj smrti krila još nekih pet sati, sve dok je nisu objavili CNN i BBC.

5 sati je Hag skrivao vest da je Milošević mrtav

POSLEDNJA VEČERA

General podseća i da je neposredno pre smrti Miloševića razgovarao sa njim.

- Veče pre toga sedeo sam u dnevnom boravku i jeo neke pileće batake. Slobodan je prišao stolu i rekao: "Napravio sam palentu, da probaš. Pusti te kosti, šta ih glođeš". Uzeo sam da probam i na njegovo pitanje "kakvo je", iz kurtoazije sam rekao da nije loše, ali svakako da nije bio neki kulinarski specijalitet. Primetio sam da je bio prilično rumen u licu, ali znao sam da je imao baš visok pritisak u to vreme. Brzo su nas zaključali u pola devet uveče, tako da je to bio poslednji naš susret - zaključuje Pandurević.

Sloba je ležao na krevetu sa ćebetom dopola pokriven, desna ruka mu je visila s kreveta

Haški tribunal

HRONOLOGIJA

- član Saveza komunista Jugoslavije od 15. januara 1959. godine do pretapanja te partije u SPS jula 1989.
- izabran za predsednika Predsedništva SR Srbije 1989. godine
- na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u Srbiji decembra 1990. pobedio kao kandidat SPS
- za predsednika SR Jugoslavije izabran u Saveznoj skupštini 1997, i na toj funkciji ostao do 5. oktobra 2000, kada je pod pritiskom javnosti priznao poraz na izborima od Vojislava Koštunice
- uhapšen u Beogradu 1. aprila 2001. pod optužbom za finansijske malverzacije povezane s carinom, ali taj proces nije vođen pošto je Slobodan Milošević na Vidovdan 28. jula izručen Haškom tribunalu
- preminuo u ćeliji Haškog suda 11. marta 2006, a zbog njegove smrti proces protiv njega obustavljen je 14. marta 2006.

5 GODINA PROVEO MILOŠEVIĆ U HAGU

MIRA: Slobu su trovali lekovima

Mira Marković i Slobodan Milošević
* Sloba ubijen u Hagu, ali to niko ne sme da prizna
* nisu imali nikakve dokaze protiv njega, a morali su da ga osude
* otrovali su ga lekovima u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading