PRLJAVI PLAN: UKLJUČILI U IGRU PREŠEVO, MEDVEĐU I BUJANOVAC!

Autor:

Vesti

16.07.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe pokušavaju da otvore novo žarište na jugu Srbije, a cilj je da ono posluži kao sredstvo ucene prema Beogradu u raspletu kosovskog čvora. Po direktnom nalogu zapadnih sila i Prištine, u subotu je održana zajednička sednica odbornika iz ove tri opštine, na kojoj je usvojena deklaracija sa zahtevima koji su direktno usmereni protiv Beograda i Srba na severu KiM (pogledajte okvir).

Foto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA), istakao je da njegovi sunarodnici sa juga Srbije traže sva ona prava koja bi u briselskim pregovorima bila dodeljena Srbima na severu Kosova. Poručio je i da zahtevaju da ih u pregovorima zastupaju zločinci iz Prištine: Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji...

PRETI DALJE CEPANJE

Sagovornici Srpskog telegrafa saglasni su da iza ovakvih zahteva stoji Zapad i da je njihov cilj dodatni pritisak na Srbiju u trenucima kada se očekuje intenziviranje pregovora između Beograda i Prištine. Takođe, reč je o uvijenoj poruci da bi naša zemlja mogla da se suoči sa pokušajima daljeg cepanja ukoliko se ne pokažemo kao poslušni, po merilima zapadnih stratega.

- Priština ništa ne radi bez Zapada. Sreća je naša da ni taj Zapad više nije tako homogen, ali je činjenica da Priština sarađuje sa nekim zapadnim krugovima. Ovakvi zahtevi Albanaca po meni su ipak potpuno iracionalni. Albanci na jugu Srbije nikako ne mogu da budu jednaki sa Srbima na severu Kosmeta, jer su oni manjina, dok su Srbi konstitutivni narod. Na takve ucene ne treba da se obaziremo - smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog tela za jug Srbije, objašnjava da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi imaju sva prava kao i Srbi.

- Oni su i ranije, odmah posle 2000. godine, imali slične, nerealne ideje. Njih najviše, zapravo, zanima teritorija na kojoj će biti 100 odsto etnički čisto albansko stanovništvo. To što žele da ih u Briselu predstavljaju Tači i Haradinaj znači da su konačno priznali da se u Prištini nalazi sva njihova pamet - kaže Čović.

GOMILA NEISTINA

Sadašnji predsednik Koordinacionog tela Vlade za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković ističe da Srbija nema nikakav problem da ispuni i primenjuje sve ono što zahteva albanska nacionalna manjina ako je u skladu sa Ustavom, zakonima i skupštinskim deklaracijama koje regulišu njihov položaj.

- U ovoj deklaraciji ima puno stvari koje ćemo analizirati, ali i mnogo neprihvatljivih zahteva koji u sebi ne sadrže nimalo istine - ocenio je Stanković.

On je kao primer ukazao na zahtev da Albance sa juga zastupaju zvaničnici Prištine i podsetio da je u donošenju svih zakona Srbije koji se tiču ovog pitanja učestvovao legalno izabrani predstavnik Albanaca sa područja Bujanovca i Preševa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
simke

16.07.2018 09:08

To je cilj siptarske vlasti da nastanu problemi oko ove teritorije i da onda kroz razgovor oni kao odustanu od ove teritorije i dobiju Kosovo,ali taj im plan nece uspeti.

nina

16.07.2018 09:10

Taj plan siptara mora da se osujeti jos sada u startu.

Jovana

16.07.2018 09:10

Je l su oni normalni?

Ceca

16.07.2018 09:15

Mislim da neko iz vlade RS ili kancelarija za KIM da reaguje na ovu deklaraciju ako je uopste tacna informacija, ako jeste plan da Albanci imaju svoje opstine u Srbiji je nedopustiva i nema logike.