LAVROV PRENEO DAČIĆU: Rusija će podržati razgraničenje na Kosovu!

Autor:

Vesti

23.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva će svim silama stati iza Srbije po pitanju Kosova. Ukoliko naši prijatelji u Beogradu smatraju da je razgraničenje rešenje, mi ćemo to bez ikakve rezerve podržati. Budite sigurni, imate punu podršku Rusije i predsednika Putina.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Ovo je, doslovno, poruka koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov preneo srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću prekjuče na sastanku u Sočiju. Prema saznanjima našeg lista koja potiču iz potpuno pouzdanog i odlično obaveštenog izvora, Lavrov je nakon sastanka ruske i srpske delegacije na kojem je razgovarano o dosta tema zatražio sastanak u četiri oka sa Dačićem. I upravo tada preneo mu je pomenutu poruku, koja svakako predstavlja veliko ohrabrenje za Beograd pred teške izazove koji nas očekuju u rasvetljavanju kosovskog čvora.

NAJBOLJE REŠENJE

Kako kaže sagovornik Srpskog telegrafa, čak i iz protokolarnih izjava dvojice ministara nakon sastanka onaj ko je pažljivo slušao mogao je da izvuče nijanse koje direktno ukazuju da je u četiri oka, baš po pitanju Kosova, izgovoreno nešto važno. Tako je Dačić pred novinarima u više navrata istakao bezuslovnu podršku Rusije.

Obradović: Imati uz sebe takvu zemlju, koja će svim silama, bez uslova i zadrške, stati na našu stranu veoma je važno

- Nama je važna podrška Rusije i u tom smislu predsednik Aleksandar Vučić i ja smo redovno informisali rusku stranu o toku dijaloga sa Prištinom. Mi želimo da se postigne kompromis i da dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na zapadu, gde se gleda Prištini kroz prste. Mi ćemo i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, sa predsednikom Putinom i ministrom Lavrovom, jer smatramo da se bez podrške Rusije ne može doći do rešenja. Došlo je do promena u stavovima kod nekih zemalja na zapadu, a koje danas dozvoljavaju da se govori o kompromisnom rešenju, dok su ranije govorile da je sve već rešeno - izgovorio je Dačić u prisustvu Lavrova, koji se kasnije obratio novinarima u istom tonu.

OGROMAN ZNAČAJ

Komentarišući poruku Lavrova, predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović kaže za Srpski telegraf da je posebno važno to što će Rusija bezrezervno biti uz odluku Srbije, kakva god ona bila, kad je reč o razgraničenju sa kosovskim Albancima:

- Rusija je velika sila i tradicionalni prijatelj Srbije. Imati uz sebe takvu zemlju, koja će svim silama, bez uslova i zadrške, stati na našu stranu veoma je važno. Njen stav u međunarodnim odnosima apsolutno ima težinu, pa je zato i podrška koju Rusija pruža Srbiji od ogromnog značaja za rešavanje pitanja KiM. Zna se da će kao i uvek velike sile u konačnom presudno uticati na status Kosova, pa je utoliko značajnija ova podrška koju je Lavrov izrekao - ističe Obradović.

Za politikologa Jelenu Vukoičić logično je da ovakve reči dolaze iz vrha ruske vlasti s obzirom na to da je, kako kaže, Rusija uvek podržavala ono što je Srbija smatrala korisnim za sebe:

- Sve drugo osim najšire moguće podrške Srbiji od Rusije bi u najmanju ruku bilo čudno. To što Rusija ne dozvoljava Kosovu da uđe u UN je već ogromna stvar koja se radi u našem interesu, pa bi i podrška rešenju koje Srbiji odgovara mnogo značila.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Moma

23.08.2018 09:05

Za Srbiju je bezrezervna podrška bratske Rusije, veliki podstrek za donošenje pravih odluka za Srpski narod na KIM.

harama

23.08.2018 09:25

U principu,Rusima odgovara sve sto se mi dogovorimo sa zapadnjacima.

filistej

23.08.2018 09:26

Nema razloga da se Rusi mesaju i da nam ucine "medvedju uslugu",na nama je da se dogovorimo a oni da prihvate.

Jovan

23.08.2018 09:27

Dobro je što našu ideju o razgraničenju podržavaju dve najveće svetske sile Rusija i Amerika, ostali se tu ništa ne pitaju.