OTKRIVAMO: OD KINEZA DOBIJAMO SUPERTENK NA IME RANIJEG DUGA!

Autor:

Vesti

18.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deo vojnog paketa koji će Kina isporučiti Srbiji biće i supertenk MNT-2000, saznaje Srpski telegraf. Ovo moćno oružje koje su eksperti i u Pekingu dugo razvijali pokazalo je na testovima izvanrednu efikasnost, zbog čega vojni stručnjaci ocenjuju da će srpske oružane snage od ovog aranžmana imati veliku korist.

Foto: Tanjug/AP
Tenk MBT na Sajmu naoružanju u Abu Dabiju prošle godine

Dobro upućeni sagovornici našeg lista objašnjavaju, međutim, da Kinezi ništa ne rade slučajno. Oni na ovaj način, između ostalog, vraćaju dug koji imaju prema nama još od NATO agresije, kada smo im ustupili delove američkog čuda od aviona, nevidljivog F-117, urađenog u stelt tehnologiji, koji je naša PVO oborila iznad Srema i koji je pao u ataru sela Buđanovci.

Na osnovu toga, Kinezi su po principu takozvanog obrnutog inženjeringa razvili svoje stelt letelice i bukvalno ih te iste 1999. godine isprobali. Procenjuje se da time ne samo da su dobili novu tehnologiju, već su i uštedeli ogroman novac koji bi dali za razvoj jednog takvog projekta. U to vreme spekulisalo se i da su Amerikanci bombardovali kinesku ambasadu u Beogradu u znak osvete što su Kinezi došli do delova njihovog čuda od aviona.

RepublikaFoto: youtube.com/Airshow World
F-117, kada ne leti nad Srbijom

UZELI UZORKE

Lider radikala Vojislav Šešelj za Srpski telegraf potvrđuje da su delovi nevidljivog F-117 predati u ruke Kinezima.

- Ja sam tada bio potpredsednik Vlade Srbije, mi smo kao vlast tada dali Rusima i Kinezima sve da pregledaju, da uzmu uzorke, sve što su hteli. Potvrđujem ovu priču, ja sam lično na tome insistirao, da im predamo sve što ih je interesovalo - kaže Šešelj.

Šta još dobijamo

- rakete WS-3A dometa do 300 km, uz mogućnost da ih proizvodimo zajedno sa Kinezima
- dronove sa laserskim bombama

General Vladimir Lazarević za naš list poručuje da je obaranje aviona F-117 1999. godine privuklo pažnju Kine i drugih svetskih sila.

- Vrlo je moguće da je deo te tehnike poslužio za dalja istraživanja - ističe Lazarević.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Lazarević

Kustos Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu Igor Marjanović kaže da je čuo za priču da smo 1999. predali delove nevidljivog F-117:

- Sećam se, to je bio vanredni događaj, avion je pao i vojska je došla odmah da obezbedi ceo prostor. F-117 je pao sa visine od nekoliko hiljada metara i rasuo se na sve strane. E sad, da li su baš te delove Kinezi iskoristili da bi napravili svoj stelt, to ne znam.

Šešelj: Potvrđujem ovu priču, ja sam lično kao potpredsednik vlade insistirao da sve delove aviona predamo Kinezima i Rusima

PROMENA VLASTI

Prema rečima upućenih sagovornika našeg lista iz vojnih krugova, Kinezi nisu krili koliko su nam zahvalni, ali ih je promena vlasti u Srbiji, 5. oktobra 2000. godine, naterala da preispitaju svoje planove o vojnoj saradnji.

- Jasno im je bilo da je na vlast u Srbiji došla očigledno prozapadna struja i da bi sve njihove vojne tajne koje bi podelili sa Srbijom začas završile u Vašingtonu - objašnjava nam jedan bivši general i dodaje da se sve promenilo posle 2012. godine, kada je Demokratska stranka pala s vlasti.

Performanse tenka MBT-2000

- nazivaju ga supertenk zbog ogromne ubojite moći
- naoružan topom kalibra 125 mm
- glavni borbeni tenk u kineskim oružanim snagama
- opremljen tročlanom kupolom sa automatskim punjačem topa
- ima kompletnu opremu za noćna delovanja
- znatno manji i lakši od najvećeg broja zapadnih borbenih tenkova
- prilagođen za ugradnju bilo kojeg motora i menjača stranog porekla

Zašto je bojna saradnja aktivirana u punom obimu, možda najbolje opisuju reči kineskog ambasadora u Srbiji Li Mančanga:

- Mi podržavamo politiku Srbije koju vodi predsednik Vučić - podvukao je on.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang uvek ističe da Kina podržava Srbiju bez političkih uslovljavanja

Vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da je nabavka vojnog naoružanja od Kineza odličan posao za Srbiju, jer su oni, kako kaže, jeftiniji od drugih minimum šest puta, a i nikada neće politički uslovljavati Srbiju.

Inače, da je Kina namenila supertenk MBT-200 Srbiji svedoči to što je on predstavljen našoj delegaciji u Pekingu na čelu sa ministrom Vulinom.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
rade

18.09.2018 09:09

Ovo je već nešto o čemu smo mogli samo da sanjamo.

Dragana

18.09.2018 09:12

Zaisla lepo sa njihove strane.

Zuta

18.09.2018 09:14

Srbija ima najbolju saradnju sa Republikom Kinom.

ena

18.09.2018 09:16

Prijateljstvo i saradnja bez političkih ultimatuma - to imamo sa Kinom.