CIA: ARKAN I ŠEŠELJ POSTAVLJAĆE BOMBE I UBIJATI NAS PO CELOJ AMERICI

Autor:

Vesti

28.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vreme najžešćih ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, CIA je poslala dramatično upozorenje tadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu starijem da će komandanti srpskih snaga poslati svoje ljude da dižu u vazduh ciljeve po Americi. U tajnom izveštaju sastavljenom 1. jula 1993. godine poimence se kao organizatori takvih napada navode Vojislav Šešelj, Željko Ražnatović Arkan, Kapetan Dragan i Dragoslav Bokan.

CIA ih označila kao potencijalne teroriste: Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj

Dokument CIA naslovljen sa "Vojničke snage u bivšoj Jugoslaviji" ima ukupno 76 strana, od kojih je određeni broj i dalje nedostupan, odnosno potpuno izbeljen, kao i delovi pojedinih rečenica unutar tih papira, dok su drugi delovi postali dostupni jer je protekao određeni broj godina, kako to američki zakon predviđa. U jednom od dostupnih aneksa jasno stoji da su pomenuta četvorica velika teroristička opasnost za interese SAD.

- Njihovi vojnici imaju pristup oružju i eksplozivu, a neki od njih su izvežbani da izbegavaju policiju i putuju sa lažnim dokumentima. Sposobni su da sprovedu terorističke akte protiv američkih interesa u bivšoj Jugoslaviji, zapadnoj Evropi, kao i SAD. Na spisku mogućih meta su i američke delegacije u svetu, diplomatska i vojna postrojenja - navodi se u izveštaju CIA.

Šešelj: Jednom sam zapretio da ću raketom gađati bazu NATO u Avijanu i nastala je velika panika

KO JE BIO MOĆNIJI?

Četvrt veka nakon što je sastavljen ovaj dokument, on je očito zabavio Vojislava Šešelja. Lider radikala juče se za Srpski telegraf prisetio kako su zbog njegovih pretnji svojevremeno drhtali od straha i Italijani.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Jednom sam zapretio da ću raketom gađati bazu NATO u Avijanu i pretnja je bila toliko efektna da je za šest meseci odložila bombardovanje srpskih položaja u Republici Srpskoj. A u tim delovima Italije je nastala panika. Mislili su da imam rakete SS-20 i da ću gađati Avijano. Naravno, to je bio blef - ispričao nam je Šešelj.

Bokan: Sve to je deo nečega što je u Americi poznato još od obračuna sa Indijancima do Arapskog proleća

Istakao je i da je u to vreme bio neuporedivo moćniji od Arkana, Kapetana Dragana i Bokana.

- Ja se, međutim, nikad nisam bavio terorizmom niti mi je to bila namera. Naši dobrovoljci su bili uvek pod komandom JNA, srpske vojske ili srpske policije, uz to vrlo disciplinovani. O tome svedoči i činjenica da nikada nijedan od njih nije osuđen za ratne zločine. Ni meni nisu mogli da dokažu bilo kakav zločin. Da je neko od njih počinio makar jedan zločin, oni bi mene u Hagu osudili - rekao je Šešelj, te dodao da nije čuo ni da su se ostala trojica obeleženih bavila terorizmom.

Spasić: Logično upozorenje

Bivši obaveštajac SDB Božidar Spasić nije iznenađen što je Amerika strahovala od pomenute četvorke:

- Oni su tada imali ozbiljne paravojne formacije i nije bilo druge za američke obaveštajce nego da ih označe kao opasnost. Em su bili brojni, em su imali oštru retoriku.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

BABE I ŽABE

U sličnom tonu komentar nam je izrekao i režiser Dragoslav Bokan, koji je tokom rata bio jedan od vođa formacije "Beli orlovi". On je navode CIA ocenio kao klasičnu američku propagandu.

- Sve to je deo nečega što je u Americi poznato još od obračuna sa Indijancima pa do Arapskog proleća. Ta propagandna matrica, u kojoj se uvek medijski organizuje strah od zlih terorista, mehanizam je najveštijeg i najbržeg uplitanja u unutrašnje poslove drugih zemalja.

Kako je dodao Bokan, CIA je, označavajući njih četvoricu kao ozbiljnu opasnost po SAD, spojila savim različite ljude.

- Između nas četvorice je postojalo toliko razlika da to njihovo spajanje nas u isti koš ne funkcioniše za bilo koga ko išta zna o tome.

MOJ STAV

Aleksandar Radić, vojni analitičar

SAD su rutinski pratile dešavanja na Balkanu, a u dokumentu CIA iznete su sumnje koje su se pokazale kao neopravdane

Foto: Srpski telegraf
Crno na belo: Izveštaj CIA

 

Sva četvorica predvodila ozbiljne oružane formacije

* Željko Ražnatović Arkan još kao dečak uplivao je u svet kriminala, pred rat se nametnuo kao ujedinitelj navijačkih grupa na Zvezdinoj severnoj tribini, a kada su izbili sukobi, osnovao je Srpsku dobrovoljačku gardu i komandovao njom. Našao se na meti Haškog suda, ali je likvidiran pod okolnostima koje nikada nisu do kraja razjašnjene, u beogradskom hotelu "Hajat" u januaru 2000. godine

Željko Ražnatović Arkan (desno)

* Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan bio je specijalac u australijskoj vojsci i osnivač jedinice Knindže, koja je delovala u okolini Knina i širem području Republike Srpske Krajine. U Srbiji je osnovao svoj humanitarni fond. Kasnije se vratio u Australiju, gde je 2010. uhapšen po hrvatskoj poternici, a 2015. je i izručen. Prošle godine osuđen je u Hrvatskoj na 15 godina zatvora, kazna mu je po žalbi umanjena na 13,5 godina i uskoro bi trebalo da izađe na slobodu jer je još u Australiji odležao veći deo kazne

Kapetan Dragan

* Vojislav Šešelj organizovao je kao predsednik SRS dobrovoljačke jedinice tokom sukoba na prostorima bivše SFRJ. Sam se predao Haškom tribunalu, gde je proveo 11 godina u pritvoru i na kraju bio oslobođen u prvostepenom postupku. Pravosnažno je osuđen u drugostepenoj presudi na 10 godina zatvora zbog navodnog progona Hrvata u Hrtkovcima, u Vojvodini

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vojislav Šešelj
* Dragoslav Bokan jedan je od osnivača Srpske narodne obnove (SNO) i sekretar formacije "Beli orlovi", sa kojom je prošao ratišta širom bivše Jugoslavije. "Beli orlovi" nikada nisu optuženi za ratne zločine
RepublikaFoto: youtube.com/Dejan Bulajevic
Dragoslav Bokan

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading