PROTIV GLUMCA PODNETA PRIJAVA: Saslušavaju Sergeja zbog para za bolesnu decu!

Autor: A. V. M. - I. Ž. - J. J.

Vesti

04.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sergej Trifunović, osnivač i prvi čovek fondacije Podrži život, moraće u tužilaštvu, a gotovo izvesno i na sudu, da objasni zašto je novac koji su građani i kompanije donirali za lečenje bolesne dece uplaćivao privatnom slovenačkom investicionom fondu "Ilirika". Kako saznaje naš list, on će u najskorije vreme morati pred inspektorima da objasni sve što se događalo.

RepublikaFoto: e-stock/S. FILIPOVIĆ
Sergej Trifunović

Nakon što je Srpski telegraf obelodanio da je Trifunovićeva fondacija u vreme dok je na sva zvona apelovala da se novac uplaćuje na njihov račun za lečenje bolesnih mališana prebacila čak 15,5 miliona dinara na račun "Ilirike", Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv Sergeja Trifunovića, predsednika UO fondacije Podrži život, i Ratomira Antonovića, upravitelja fondacije, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo teške prevare u vezi sa krivičnim delom zloupotreba položaja odgovornog lica.

ČIST KRIMINAL

- Postoji osnovana sumnja da je novac zloupotrebljen i veliko je pitanje da li su građani znali da je njihov novac koji su plaćali za lečenje dece reinvestiran u nekakav investicioni fond. Svakako tu ima i elemenata međunarodnog kriminala jer je reč o kompaniji iz inostranstva i to treba da se proveri na višem nivou. Praviti biznis na pitanjima bolesne dece je morbidno, ja sam bukvalno šokiran - kaže Mario Spasić, generalni sekretar saveta.

Zlatibor Lončar, koji vodi Ministarstvo zdravlja, koje se u najvećoj meri stara da državni fond za lečenje teško bolesne dece u inostranstvu funkcioniše na pravi način, za Srpski telegraf navodi da je u interesu svih nas da znamo gde idu pare koje se uplaćuju za humanitarnu pomoć kod privatnih fondacija.

- Pružićemo svu neophodnu podršku državnim organima u istražnim radnjama jer je u interesu svih nas da znamo gde ide novac koji se prikuplja na ime humanitarne pomoći za decu. Posebno nas interesuje ko čini lekarske konzilijume i na osnovu čega odlučuju koja je vrsta lečenja potrebna i u kojoj inostranoj ustanovi će se lečiti pacijent - objašnjavaju u ministarstvu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

ŠTA JE PRIORITET?

S druge strane, iz dana u dan, od jula 2017, kada je novac prebačen "Ilirici", do danas stizalo je na adresu organizacije Podrži život na desetine pisama roditelja, koji ih mole za pomoć za lečenje teško bolesnih mališana. Potom bi iz fondacije apelovali na građane Srbije da uplaćuju novac iako su, praktično, Sergej Trifunović i njegovi saradnici sve vreme imali dovoljno novca da odmah uplate inostranim klinikama sve što je potrebno da bi deca išla na terapije ili se operisala. Njima je, međutim, bilo preče da obrću novac preko investicionog fonda "Ilirika", koji je svoj posao i te kako naplaćivao. Opet sve od novca koji su uplaćivali humani pojedinci i firme.

Podsetimo, od jula 2017, kada je sa računa fondacije Podrži život na račun "Ilirike" preneto čak 15,5 miliona dinara, pa do početka septembra ove godine, dakle tokom 14 meseci, "Ilirika" je u sedam tranši vraćala Sergejevoj fondaciji različite iznose, međutim, kada se svi ti iznosi saberu, vidi se da je vraćeno samo 10 miliona dinara.

U šta ulaže "Ilirika"
- depoziti kod banaka
- državne obveznice
- novčani fondovi
- akcije
- keš
- drugi otvoreni investicioni fondovi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dule

04.10.2018 12:44

Nije povredila zakon, ali je obmanula ljude dobre volje. Ko bi dao novac za dete da zna da vi to date dalje umesto odmah deci. Ne treba da se bavite investicijama I najgore od svela je sto ste cutali o tome. NIko nece uplatiti novac, ako ne ide ODAMH deci. A i plate su znak pitanja. Zasto ne kazete da uzimate od svake uplate toliko i toliko za plate koje su van svih proseka? Sergej moze da se pravda koliko hoce, on jeste javna licnost koja lako pokrene narod, ali ovo je prevara jer nista ocigledno nije transparentno i svi smo mu verovali na rec. Sad vise nikad necu uplatiti deok ne znam tacno kome se pare i kako reasporedjuju. Isto je bilo i sa razglednicama raznih organizacija pa u rebrace gde od 100 dianra ide smao 20 deci. 20 je ya stamparij, 20 radnicima na ulici, 20 deci a 40 ide organizcaiji. Sve u svemu deca su zloupotrebljena po ko zna koji put iako je bilo dobrih namera.