Zahtev kongresmena za Trampa i Pompea: Podržite Srbe oko Kosova!

Autor:

Vesti

02.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na adresu bivšeg direktora CIA i državnog sekretara SAD Majka Pompea, čoveka od poverenja predsednika Donalda Trampa, 31. oktobra stiglo je pismo u kojem osam američkih kongresmena traže da nastavi da pruža kontinuiranu podršku naporima Beograda da se postigne trajni mir i kompromis sa Prištinom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo i Donald Tramp

Potpisnici ovog pisma su uticajni republikanski kongresmeni na čelu sa Tedom Poom, kopredsedavajućim srpskog kokusa u Americi, koji je prošle godine slično pismo uputio i Pompeovom prethodniku Reksu Tilersonu, a koji bi danas trebalo da se sastane sa premijerkom Anom Brnabić.

- Podržite Srbiju oko Kosova! - suština je pisma upućenog Pompeu.

Posle Sirije, Srbija će biti novo žarište

  • Tramp je bivšeg direktora CIA postavio za državnog sekretara pre nekoliko meseci, zamenio Reksa Tilersona na toj poziciji
  • važi za jednog od najratobornijih Trampovih saradnika
  • penzionisani oficir američke kopnene vojske, diplomirao na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard
  • Pompeo jasno određuje Srbiju kao novo žarište posle Sirije, na kom će se SAD konačno obračunati sa Rusijom

VELIKA PREKRETNICA

Kako su naveli, zalaganje Srbije u cilju traganja za mirnim, održivim i kroz pregovore postignutim rešenjem za odnose sa Kosovom Vašington mora da podrži. Po oceni kongresmena, takva diplomatska prekretnica ne bi samo dala mogućnost postizanja trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, već bi još jednom potvrdila istrajnu posvećenost SAD transatlantskoj bezbednosti.

- Inicijativa Srbije za pomirenje sa Kosovom ne samo da ukazuje na to da je rešenje ovog spora na vidiku, već nudi jedinstvenu priliku da se raščisti put za nesmetanu integraciju celog regiona Balkana u zapadno društvo - podvlače u pismu.

RepublikaFoto: youtube.com/DLX Area 1
Ted Po

Osam potpisnika pisma istaklo je da je situacija na terenu pokazala da jednostrani pristupi ili mogu da prouzrokuju dodatne eskalacije ili da dovedu do zamrznutog konflikta.

Sledi se ono što je Bolton rekao, da nema crvenih linija - Vladimir Marinković, potpredsednik parlamenta

- Stoga bi Sjedinjene Države i zapadni partneri trebalo da podstaknu i pomognu kompromis između Beograda i Prištine koji će povećati regionalnu stabilnost i umanjiti mogućnost i za domaće štetne manipulacije i za spoljne maligne uticaje - navodi se u pismu, te dodaje da kongresmeni pozdravljaju nedavnu izjavu savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, u kojoj kaže da "nećemo stajati na putu i ne mislim da bi iko u Evropi stao na put ukoliko bi dve strane u sporu postigle uzajamno zadovoljavajući dogovor".

ZAJEDNIČKA OFANZIVA

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da u kombinaciji sa lobiranjem možemo da očekujemo prodore na američkoj političkoj sceni i dalje zaokrete u našu korist.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

- Za nas je već veliki uspeh ako Amerika ne bude protiv nas, a sadašnja taktika koju Beograd sprovodi polako dovodi do toga da Amerika zauzima neutralnu poziciju. Albanci moraju da prihvate podelu Kosova ako hoće da zažive kao država - objašnjava Anđelković.

Potpredsednik srpskog parlamenta i jedan od osnivača Srpsko-američkog kongresa Vladimir Marinković ističe da pismo Pompeu pokazuje da nije slučajno što je Ron Džonson dolazio dva puta u Srbiju tokom ove godine.

- Radi se o zajedničkoj ofanzivi i nastojanju da se sledi ono što je Bolton rekao, da nema crvenih linija i da Srbija ne može da bude gubitnik u okviru nekog rešenja kada je u pitanju Kosovo i Metohija - zaključuje Marinković.

OVI KONGRESMENI SU PISALI POMPEU

- kongresmen Teksasa Ted Po

- kongresmen Mizurija Emanuel Kliver

- kongresmeni Ohaja Stiv Stajvers i Stiv Šabot

- kongresmeni Pensilvanije Skot Peri i Brajan Ficpatrik

- kongresmen Kalifornije Dejna Rorabaher

- kongresmen Južne Karoline Džo Vilson

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading