Krećemo sa operacijom "Mač", cilj je ukloniti sve prepreke: Ova dokumenta otkrivaju ko je ubio Đinđića!

Autor:

Vesti

03.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strane obaveštajne službe, pre svega engleski MI-6 i američka CIA, i te kako su umešane u atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine. Ovakva saznanja direktno proizlaze iz transkripata razgovora dvojice obaveštajaca Endrjua Monktona (MI-6) i Dejvida Bleka (CIA) uoči ubistva i neposredno nakon toga.

Zoran Đinđić

Podsetimo, pre nekoliko dana Srpski telegraf je objavio tvrdnje bivšeg ministra i poznatog advokata Bože Prelevića, koji je bio akter sudskog procesa nakon ubistva Zorana Ðinđića, da su premijera Srbije likvidirale strane obaveštajne službe. On je tada rekao i da za to ima dokaze.

Iz razgovora koje su presrele srpske službe vidi se da su MI-6 i CIA planirale u Srbiji operaciju "Mač", kako su njihovi operativci pravili spiskove za hapšenja u akciji "Sablja", koja je usledila posle atentata, te zbog čega je Đinđić izgubio naklonost Zapada, pa su Amerikanci i Englezi morali da pređu na plan B i još mnogo toga...

Ko su akteri tajnih razgovora

Endrju Monkton

- Bivši šef engleske obaveštajne službe MI-6 za Balkan

- U Beograd došao neposredno pre petooktobarskih promena 2000.

- Najbitniji zadatak bio mu je izručenje Miloševića u Hag, što je uspešno obavio

- Zvanično radio kao savetnik britanske ambasade, bio je obaveštajac, a u dobro obaveštenim krugovima njegovo ime vezivalo se i za smrt Ledi Di

- Imao odlične veze i u srpskom podzemlju

Dejvid Blek

- Zajedno sa Džonom Nejborom kontrolisao rad srpskih obaveštajnih službi

- Bio zadužen za DB, a Nejbor za vojne obaveštajne strukture

- Posle hapšenja Nejbora postaje šef CIA za Balkan

Prvi transkript

(sastanak u "Mažestiku", 7. mart 2003. godine - pet dana pred atentat)

* Nekoliko dana pre ovog susreta Dejvid Blek se vratio iz Beča, gde se sastao sa svojim nadređenim Stroubom Talbotom, koji mu je preneo instrukcije iz Vašingtona o pokretanju operacije "Mač" (zvanično: obračun sa organizovanim kriminalom u Srbiji i političkim protivnicima tadašnje vladajuće garniture). Iz ovog projekta kasnije proističe policijska akcija "Sablja". U "Mažestiku" se sreće sa Monktonom.

M: Kako je bilo?

B: Lepo. Bio sam dva dana tamo, ali vreme me nije poslužilo. Padala je kiša. Stroub baš nije bio raspoložen za neke neobavezne priče, a Dojč se pojavio nakratko... Obezbedio nam je mesto sastanka, rekao da ima nekih neodložnih obaveza i izgubio se.

M: Šta su odlučili?

B: Krećemo sa operacijom "Mač". Znači, sve kako je dogovoreno. Cilj akcije ukloniti prepreke... Političke, pre svega... Znači DSS, radikali i socijalisti. Kao što znaš, operacija je podeljena na tri segmenta, s tim što ćemo se sada koncentrisati samo na plan A. Plan B i C zasad nisu u našem fokusu jer, ako sve bude išlo kako treba sa planom A, ove druge dve varijante neće ni biti potrebne.

M: U redu. Mi smo spremni za svaku akciju, ali bolje je da operaciju nose ovi iz Državne bezbednosti, a da mi samo logistički delujemo, odnosno da povežemo aktivnosti na terenu. Kako vojsku isključiti iz svega?

B: Žandarmerija će operacionalizovati akciju. Sugerisalo se da Guri i Sreten Lukić budu udarne igle. Oni su pogodni za ovakvu vrstu posla, jer im je za vratom Hag. "Poskok" ne treba mnogo eksponirati jer tamo ima mnogo nepouzdanih i sumnjivih. Mihajlovića ćeš ti upoznati sa osnovnim smernicama operacije, dok je Bil (američki ambasador Montgomeri, prim. aut.) dobio zadatak da o svemu obavesti premijera Đinđića.

M: Ako ovo završimo kako treba, imaćemo stabilnost u Srbiji na duži rok. Treba se pripremiti i na eventualne proteste građana na ulicama... Srbi su čudni, bune se kad to niko od njih ne očekuje. Posle poslednjih istupa ne možemo više biti sigurni ni u Đinđića. Kako reaguje Stroub na onaj njegov ispad u Banjaluci (intervju u kojem traži da se istovremeno i po istom principu rešavaju pitanja Kosova i Republike Srpske, prim. aut.)?

NASTAVAK TRANSKRIPTA OBJAVIĆEMO U PONEDELJAK, 5. NOVEMBAR

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading