Otkrivamo: CIA i MI-6 hteli da ubiju Koštunicu!

Autor:

Vesti

09.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Transkripti razgovora bivših šefova CIA i MI-6 u Srbiji Dejvida Bleka i Entonija Monktona, koje su presrele naše službe, a Srpski telegraf ih danima objavljuje, otkrivaju da su strani obaveštajci pripremali i ubistvo tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice.

Vojislav Koštunica

On se, prema njihovoj tadašnjoj proceni, otrgao kontroli i radio na približavanju Srbije i Republike Srpske (jedan od razloga zbog kojeg je stradao Zoran Đinđić, što se takođe vidi iz transkripata), pa je snajperskim hicem trebalo da bude ubijen 15. jula 2002. u Sarajevu, pred početak trojnog samita šefova država SRJ, BiH i Hrvatske. Operacija je nazvana "Bandit", međutim, plan nije realizovan.

Srpski telegraf juče nije uspeo da dobije komentar Vojislava Koštunice.

ATENTATOR JE BIO SOLISTA, TIM IZ HRVATSKE GA JE POKRIVAO

Razgovor vode Endru Monkton i Dejvid Blek u restoranu jednog beogradskog hotela 7. avgusta 2002.

Monkton: Dejvide, nije mi jasno kako je akcija otkrivena. Odabrani su najpoverljiviji ljudi.

Blek: Izgleda da je logistika podbacila. Muslimanima se jednostavno ne može mnogo verovati.

M: Ko je bio uključen od operativaca iz Sarajeva?

B: Naši ljudi. Provereni.

M: Da li je planirani atentator bio solista ili je postojalo još nekoliko ekipa za pokrivanje?

B: Jedan čovek, ali je za svaki slučaj naša ekipa iz Zagreba trebalo da ga pokriva. Ne znam gde je greška.

M: Ko je obezbeđivao cilj?

B: BIA je do sada obezbeđivala predsednika Koštunicu, ali u okviru dubinskog obezbeđenja moguće je da su se uključili i neki obaveštajni centri Republike Srpske.

M: Krga i Tomić su bili pod prismotrom neprekidno pre samita Ešdauna sa predsednikom Mesićem, Koštunicom i članovima predsedništva BiH. Odgovorni iz BIA su takođe bili u obradi. Naši operativci sa terena u Bosni su referisali da su njihovi obaveštajni centri pod kontrolom.

B: Da, ali je obaveštajna služba Vojske RS još uvek jaka i očigledno nije pod kontrolom.

M: Greška je napravljena sa Biljanom Plavšić. Dok je ona bila tu, stvari su se brzo postavljale na svoje mesto!

B: Da li je Ešdaun znao za operaciju "Bandit"?

M: To je bila tajna operacija i za nju su znala samo tri čoveka.

DOK JE TOLIMIR NA SLOBODI, NEĆEMO UHVATITI MLADIĆA

Drugi razgovor Endrua Monktona i Dejvida Bleka nakon neuspelog atentata na Koštunicu

Blek: Teren Republike Srpske sa stalno osmatra i snima. Pored međunarodnih snaga koje su na terenu, imamo i ubačenu specijalnu jedinicu, koja je obučena i opremljena za operacije po planinskim i nepristupačnim terenima, kao što su ovi u Bosni. Samo iskusni ljudi i provereni. Prema izveštajima naših operativaca sa terena, oseća se prisustvo njihovog najboljeg obaveštajca Tolimira ili Tolje. Naš je zaključak da on vodi operaciju skrivanja Karadžića i Mladića.

Monkton: Znam za Tolimira. General Rouz mi je pričao o njemu. Ima prilično visoko mišljenje o njemu i kaže da je jako sposoban. Pričao mi je da su mnogi kanali za snabdevanje muslimana oružjem tako elegantno isečeni da je oružje, umesto da završi kod armije BiH, završavalo u srpskim rukama.

B: Da, sposoban je i naša je procena da će lov na Mladića i Karadžića biti jako težak sve dok je on na slobodi i operativan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

M: Kažu da je Mladić imao poverenje bez ostatka samo u dva čoveka, Tolimira i pukovnika Dragoljuba Miloševića. Svi sistemi veza i prisluškivanja bili su u njihovim rukama. Kakvi su izveštaji sa terena? Šta doušnici kažu o atentatu? Kakve su reakcije zvaničnih srpskih organa? Lin Montgomeri je prenela da je imala susrete sa njenim kontaktima iz srpskog vrha i da se niko od njih nije osvrnuo na pokušaj atentata. Moje veze takođe ništa ne prenose. Čudna taktika. Izgleda kao da Srbi čekaju da mi sami obelodanimo da smo promašili.

B: Isti je slučaj i sa mojim doušnicima, jedino Marko kaže da se po Beogradu priča da su muslimani planirali da ubiju Koštunicu zbog njegove politike približavanja Srbije i Republike Srpske. Tu smo priču malo podgrejali preko medija u Sarajevu. Dnevni avaz je nešto radio po tome. I lepljenje plakata sa Koštuničinim likom po Bosni imalo je efekat.

SVE KOMANDANTE VOJSKE I POLICIJE POSLATI U HAG

Razgovor Bleka i Monktona 7. avgusta 2003.

Monkton: Đavo će ga znati. Uglavnom, nastavljamo dalje kako je planirano. Ovo nas ne sme mnogo poremetiti.

Blek: U redu. Da li je prioritet i dalje odvajanje bosanskih Srba od Beograda?

M: Da. To i Hag. Mnogo bi lakše bilo da je ostala Biljana Plavšić. S njom i Dodikom lako je naći zajednički jezik. Njeno sklanjanje iz političkog života bila je loša procena, očigledno da situacija nije bila zrela za to.

B: Da, izgleda da je tako.

M: Ali, što je najbitnije, moramo staviti obaveštajne službe Srbije pod kontrolu u potpunosti.

B: To će ići malo teže. Tajna policija i kriminalne strukture previše su vezane.

M: Da, baš sam razgovarao o tome s Mihajlovićem. Ni on ne odobrava toliku povezanost mafije i vlasti. Ne bih voleo da padnem u nemilost svojih pretpostavljenih u Londonu zato što nisam sprečio kriminalizaciju Srbije.

Biljana Plavšić

B: Neka Stroub odredi dalje korake, ovako više ne može. Dobijam prekore da mi odobravamo trgovinu droge i da učestvujemo u tranzitu jer 80 odsto droge stiže iz delova Azije koji su pod našom kontrolom.

M: Videću ga u Beču ovih dana. Znaš šta je apsurdno? Većina kriminalnih grupa u Srbiji koje trguju drogom najtešnje sarađuju sa Albancima sa Kosova i iz Albanije. A njihovi narodi se ne podnose. Neverovatno.

B: Da, potpuni apsurd!

M: Nije, na kraju, ni bitno. Mislim da će najveće iskušenje za vlast u Srbiji biti kada Kosovo postane nezavisna država, kao što je planirano, za nekoliko godina. To će biti pravi test i tek tu ćemo videti kakvi su zaista efekti ovog što sada radimo.

B: Znači, nastavljamo po planu. Trajno eliminisati sve odbrambene efektive koje postoje u Srbiji. Sav komandni kadar Vojske i policije koji je učestvovao u ratnim sukobima optužiti pred Haškim tribunalom i ukloniti iz ovih struktura.

SUTRA: Kako je razrađivano otimanje Kosova od Srbije - transkripti razgovora Hašima Tačija, Veslija Klarka, Adima Čekua...

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading