SPREMITE SE ZA GRMLJAVINSKE OLUJE: Stižu nevreme, grad i velike količine kiše od ovog datuma!

Autor:

Vesti

27.04.2024

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji mogućnost lokalnih nepogoda praćenih tučom, jakim vetrom, i velikom količinom kiše za kratko vreme.

SPREMITE SE ZA GRMLJAVINSKE OLUJE: Stižu nevreme, grad i velike količine kiše od ovog datuma!

Foto: Shutterstock

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju koju je objavio meteorolog Marko Čubrilo, do 1. maja očekuje nas stabilno, suvo i toplo vreme. Maksimalne temperature će postepeno rasti, a oko narednog utorka bi se trebale kretati od +19 do +26 stepeni Celzijusa, lokalno i do +30 stepeni na jugu regiona.

Međutim, od 1. maja očekuje se narušavanje anticiklona, što će dovesti do nestabilnog vremena sa čestim grmljavinskim pljuskovima. Postoji mogućnost lokalnih nepogoda praćenih tučom, jakim vetrom, i velikom količinom kiše za kratko vreme. Dnevni maksimumi će biti niži, kretajući se oko prosečnih vrednosti od +14 stepeni do +23 stepena Celzijusa.

 

 


Zanimljivo je da se prvi put ove sezone CAPE vrednosti, koje ukazuju na dostupnu energiju u atmosferi, povećavaju u relativno visoke nivoe.

 

 

Ovo povećava rizik od pojave jačih grmljavinskih oluja, ali za sada nema opasnosti od ekstremno jakih, superćelijskih oluja. Nestabilnosti koje se očekuju predstavljaju uobičajne majske grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode, zaključuje Čubrilo.

Ove prognoze ukazuju na promenljivo vreme u narednom periodu, sa naglim promenama temperature i mogućnošću za lokalne nepogode. Meteorolozi će pažljivo pratiti situaciju i pružati ažurirane prognoze kako bi građani bili informisani i spremni na sve vremenske promene.

(ALO)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading