SLEDI VELIKI UDAR! RHMZ idao najnovije upozorenje! U OVA DVA DELA SRBIJE BIĆE VEOMA OPASNO VREME, A EVO I ŠTA NAROD TAMO ČEKA!

Autor:

Vesti

15.05.2024

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košava će duvati brzinom od oko 100 km/h.

SLEDI VELIKI UDAR! RHMZ idao najnovije upozorenje! U OVA DVA DELA SRBIJE BIĆE VEOMA OPASNO VREME, A EVO I ŠTA NAROD TAMO ČEKA!

Foto: Tanjug/J. PAP

U četvrtak i petak u Vojvodini, Podunavlјu i Pomoravlјu duvaće jak i olujni jugoistočni vetar (košava) sa najjačim udarima na jugu Banata (oko 28 m/s, odnosno oko 100 km/h), upozorio je RHMZ.

Slablјenje košave očekuje se u petak uveče i tokom noći između petka i subote.

Sutra je cela Srbija pod žutim alarmom, ali dva regiona imaju i narandžasti alarm, a to su Banat i Pomoravlje upravo zbog košave.

Narandžasti meteoalarm, kako se navodi na sajtu RHMZ, znači: "Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe".

Podsećamo da je nedavno direktor Republičkog Hidrometerološkog Zavoda Jugoslav Nikolić saopštio i prve izglede prognoze vremena za leto.

- Toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima. Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 °C, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

- Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40 - saopštio je Nikolić.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading