Lepa Brena preko Monaka izbegava kazne i poreze u Srbiji

Autor:

Zabava

24.08.2017

05:35 >> 16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznata pevačica Fahreta Živojinović poznatija kao Lepa Brena više puta bila je na meti medija zbog navodnih malverzacija o plaćanju poreza, a kako Srpski telegraf saznaje, vlasnica "Grand produkcije" prijavljena je u Monaku, te se kod nas vodi kao strani državljanin.

 

Foto: e-stock/KOBRA
Lepa Brena

Osim što se, ni manje ni više, prijavila u poresku oazu, Brena je pomoću toga izbegla oduzimanje vozačke dozvole zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

POSEBNA PROCEDURA

Naime, Lepa Brena je 9. maja ove godine uhvaćena kako vozi s nedozvoljenom količinom alkohola u krvi i policijska patrola joj je na licu mesta napisala prijavu. Uobičajena je praksa da se vozaču sa manje od 1,2 promila alkohola u krvi napiše prijava, a on nastavi da vozi, ali ga svakako čeka zabrana vožnje i kazneni bodovi. Ipak, Brena je našla način da mimoiđe pravila i propise Republike Srbije, te je zbog toga što je strani državljanin izbegla kaznene poene.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava da je nemoguće da joj u Srbiji oduzmu vozačku dozvolu ukoliko njena dozvola nije države Srbije, kao i da ne može da dobije kaznene poene. 

Foto: instagram.com/lepabrenaa
Brena zna šta radi

- Postoji posebna procedura ukoliko lice nema stalno prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Prema takvim klijentima, što se tiče prekršajnog postupka, preduzimaju se posebne mere. Ako je prekršaj takav da se može platiti u roku od osam dana, njima se oduzima putna isprava dok ne donesu potvrdu da su platili prekršaj. Ukoliko je to postupak koji se rešava pred sudom, onda se ta lica odmah dovode pred dežurnog sudiju. Kazneni poeni se mogu izreći osobama koje imaju vozačku dozvolu u državi Srbiji, a osobama koje imaju stranu vozačku dozvolu, ne možete. Dobija novčanu kaznu ili zatvorsku, dobije se eventualno mera zabrane upravljanja vozilom na teritoriji Srbije, ali kazneni poeni ne - rekao je Okanović za Srpski telegraf.

Advokat Nebojša Milosavljević pojasnio nam je da je Brena dužna da prijavi boravak u Srbiji, kao i da nakon određenog roka mora da napusti zemlju.

- Ukoliko je prijavljena samo u Monaku, ona ima francusko državljanstvo i automatski se tretira kao stranac u našoj državi. Onda je u obavezi da se prijavi policiji za strance čim uđe u Srbiju i dobija određeni rok koliko može da boravi u Srbiji. Ukoliko joj vlasti ne produže boravak nakon tog roka, ona je u obavezi da napusti zemlju. Takođe, ukoliko ne prijavi boravak po dolasku ili ne ode po isteku roka, ona krši zakon. Što se tiče posedovanja firme, to je mnogo teža procedura kada ste strani državljanin, ali nije neizvodljivo.

ZARADA U INOSTRANSTVU

Takođe, ekonomista Mahmut Bušatlija tvrdi da su mnoge poznate ličnosti prijavljene u Monaku upravo zbog ostvarenih zarada u inostranstvu. 

- To je univerzalno pravo da plaćate porez tamo gde živite ili tamo gde stičete novac. Ona mora da zadovoljava njihove propise o tretmanu, svaka država ima neki svoj propis. Ako ste stranac, morate određeno vreme da provodite tamo, uobičajeno je šest meseci, a možda je i kraće. Uobičajeno su teniseri ti koji su prijavljeni u Monaku jer ako, na primer, osvoje nagradu u Parizu, taj iznos neće biti toliki koliko je izrečeno, već se umanjuje za iznos poreza. Ukoliko Francuska ima ugovor sa Monakom o izbegavanju oporezivanja, onda se to tako reguliše. Ako hoćemo da budemo deo sveta, onda moramo da poštujemo međunarodne propise. Mi živimo u jednom haosu, koji je zemlja, a nije država. Kad budemo imali sve sređeno, onda ćemo biti na pravom putu. Naši ljudi moraju da shvate da demokratija donosi više obaveza nego prava. Ako zaradi negde preko pare, nema razloga da ovde plaća porez.

Podsećamo, Lepa Brena i njen suprug poseduju luksuzni stan u Monte Karlu, koji su prošle godine renovirali, a za preuređenje enterijera izdvojili su čak 50.000 evra. Tada su promenili sav smeštaj u stanu na Azurnoj obali, koji se prostire na 150 kvadrata i koji ima veliki dnevni boravak, dve kuhinje, veliku terasu, spavaću sobu i tri sobe za goste. Takođe, Brena često boravi u Monaku, a neretko joj u goste dolaze prijatelji iz Srbije. Njeno luksuzno zdanje nalazi se u komšiluku Novaka Đokovića.

 Brenine malverzacije

Srpski telegraf već je pisao da Brena nastupe u inostranstvu naplaćuje preko ofšor kompanije na Kipru i tako izbegava da plati porez u Srbiji. Brena traži da joj se novac od tezgi uplaćuje pod stavkom "marketing i konsalting", čime izbegava plaćanje poreza, na šta je obavezna kao rezident, odnosno osoba koja u zemlji provodi više od šest meseci godišnje.

Lepa Brena je u februaru 2015. saslušana u Poreskoj upravi u vezi sa sumnjivom prodajom "Grand produkcije" američkoj "KKR fondaciji". Kao što je Srpski telegraf pisao, ona je sa suprugom Bobom Živojinovićem Amerikancima prodala 51 odsto akcija firme, i to preko ofšor zona da bi izbegla da plati milionski porez Srbiji. Mediji su tada pisali da su Brena i Boba tako prekršili rešenje komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije.

RepublikaFoto: instagram.com/viktorzivojinovic
Brena sa sinom Viktorom

U jeku zimske sezone 2017. među 11 lokala na Zlatiboru kod kojih je utvrđena nepravilnost u poslovanju našao se i onaj koji je u vlasništvu gazdarice "Granda". Na lokal koji je godinama u vlasništvu pevačice i njenog muža Bobe Živojinovića stavljen je katanac zbog nepoštovanja propisa. Kako je navedeno u saopštenju koje je zalepljeno na vrata, lokal je "privremeno zatvoren zbog neevidentiranja prometa" ili, narodski rečeno, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading