Njegov nadimak krije tužnu priču: Tozovac je na javnoj sceni decenijama i nikada nije pričao o tragediji iz detinjstva!

Autor: Mediji,Republika

Zabava

10.06.2019

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predrag Živković Tozovac, srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne i folk muzike, počeo je muzikom da se bavi već sa deset godina.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Predrag Živković Tozovac...

Njegov talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine, a već sa deset godina svirao je harmoniku na svadbama. Njegov otac Svetozar bio je harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza. Otuda potiče i pevačev nadimak Tozovac.

Međutim, njegovo detinjstvo obeležila je velika tragedija, smrt oca, koga kaže dugo nije mogao da prežali. Predrag Živković Tozovac u oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, a u više navrata je isticao kao se majka lavovski borila za njega kroz život.

Predrag je pored harmonike naučio da svira bubnjeve i trubu kako bi zaradio, a prve pesme snimio je 1965. godine. Njegova velika popularnost počela je 1971. godine, međutim 1972. snima pesmu "Jeremija" koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

Kada se nakon dve godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading