MALOLETNICI TERORIŠU ESTRADU!

Autor: blic.rs

Zabava

18.09.2018

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi vid kriminala počinje sve više da preplavljuje društvene mreže, a deca koja su tek krenula u srednju školu svesno ili nesvesno počinju da se bave sajber kriminalom, a da pri tome ne odgovaraju za posledice koje načine. Poslednji slučaj koji je uzdrmao estradno nebo dogodio se nedavno kada je voditeljki Sanji Marinković hakovan profil na Instagramu.

RepublikaFoto: Promo foto
Sanja Marinković

Brojne javne ličnosti ostale su bez svojih naloga na popularnoj socijalnoj mreži Instagram, a sve zbog toga što su naseli na prevaru ovih maloletnika. Grupa od svega desetak srednjoškolaca svakodnevno sebi daje izazov da hakuje neki od naloga poznatih. Pripradnici odeljenja za Visokotehnološki kriminal danima se bore protiv ovog novog vida kriminala, te su pre nekoliko dana u okolini Zaječara uhapisli maloletnika koji je voditeljki Sanji Marinković hakovao nalog.

Prvi zabeleženi slučaj dogodio se pre nekolio meseci kada su folk zvezdi Lepoj Breni upali na nalog i promenili ime. Tada je pretila opasnost da nalog od više od sto hiljada pratilaca završi u tuđim rukama. Ceo slučaj je prijavila nadležnim organima, a nalog je uspela da vrati tek posle dve nedelje. Ovim povodom nije želela da se oglašava u javnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#backtowork?????????

A post shared by SONJA? Lifestyle/Fashion (@just.sonja_sv) on Sep 17, 2018 at 2:07am PDT

Njena bliska prijateljica Sonja Vuksanović, nekadašnja supruga Ace Lukasa, našla se na istom udaru, samo što su njoj da bi vratili nalog tražili ogromnu svotu novca.

-To je sajber kriminal i u njemu su momci iz Beograda i okoline. Nalaze se u prvim godinama srednjih elektrotehničkih škola. Naša omladina se uči kriminalu. Ušli su mi na nalog i promenili sve, potom su počeli da se obraćaju ljudima u moje ime i sve to bez ikakvog ustručavanja. Nastavili su da mi traže novac kako bi mi vratili nalog. Prijatelji su mi pomogli da vratim nalog, bila sam presrećna - rekla je za “Blic” Sonja Vuksanović, dok je svoje iskustvo ispričao i Sloba Radovanović koji je doživeo slučno iskustvo.

- Oni se lažno predstavljaju i preko mejla. Uđu na profil i izmene sve šifre. Sve su mi izbirsali i bukvano mi je ostao prazan profil. Sreća da sam preko Ljubana Kovačevića uspeo da vratim ceo nalog koji ima više od 100 hiljada pratilaca koji sam imao. Dve nedelje nisam imao nalog. Sve to rade neki klinci, ali treba roditelji da gledaju šta im deca rade dok su kod kuće - objašnjava bivši učesnik rijalitija “Zadruga”.

RepublikaFoto: prntscrin
Ksenija Bujišić

Najgore iskustvo sa hakerima doživele su voditeljke Sanja Marinković i Ksenija Bujišić, koje svoje naloge nikada nisu uspele da vrate.

- Prestrašno je to što sam doživela. Ušao je na moj profil i obirsao čitav nalog, bez bilo kakvog oporavka ili mogućnosti za vraćanjem. Zbog toga što se neko igra i bavi ovim nezakonitim radnjama uništen mi je nalog od preko 100 hiljada pratilaca. Deca su pomešala granicu između sajber prostora i sajber kriminala. Od Instagrama sam dobila obaveštenje da nikada neću moći da vratim stari nalog - objašnjava Sanja za Blic.rs, koja je bila primorana da napravi novi nalog, dok Ksenija i dalje ne zna šta se dešava sa njenim Instagramom na koji ne može da uđe već nedeljama.

- Meni i dalje nisu uspeli da vrate nalog. Isti slučaj kao sa većinom poznatih. Šokirana sam bila kada sam sve to videla i nisam mogla da verujem da je moglo da dođe do toga. Jednostavno pokušaš da uđeš na Instagram i ne možeš jer ti izađe obaveštenje kao da ti je šifra promenjena, onda pogledaš i vidiš da su promenili ime tvog naloga i onda se preko drugih naloga hvale kako su ti hakovali nalog i ušli u tvoju privatnost. Još nisam uspela da ga vratim, nadam se da ću uspeti u narednim danima - iskrena je voditeljka.

- Prvi kontakt koji oni ostvaruju sa ličnostima koji imaju na desetine hiljada pratilaca, jeste onaj kada na njihove mejl adrese sa lažnih naloga šalju poruke i predstavljaju se da su zastupnici Instagrama, i kažu da će im dati verifikaciju ili plavi bedž kako je poznato. Oni za uzvrat njima treba da daju svoje podatke koji uključuju ime naloga i šifru. Oni uz pomoć tih podataka ulaze tada na profile i menjaju sve podatke. Čim promene ime, više nikada ne možete da vratite nalog - objašnjava za “Blic” čovek blizak istrazi i dodaje:

- To obično rade noću kada ljudi ne mogu da reaguju, a ujutru kada ustanu vide da im je neko sa teritorije bivše Jugoslavije ili na samim obodima Srbije ušao na Instagram. Potom nastaje prava borba da se vrati nalog koji može da potraje mesecima. Imaju široku mrežu ljudi, koji odlično znaju da barataju tehnološkim metodama da bukvalno unište nalog, naprave lažni sa istim brojem pratilaca ili zauvek unište nalog. Ovaj slučaj dešavao se prvo blogerkama, a potom je ekspanizija krenula na ove poznate - objašnjava izvor blizak istrazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading