Nikolu Teslu selimo na Dorćol?!

Autor:

Zabava

21.08.2017

19:35 >> 18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo da se zna da ovde nije reč o temi koja je uskovitlala duhove u Srbiji i zadire u domen duhovnog i svetovnog, kakva je preseljenje urne Nikole Tesle iz sadašnjeg Muzeja u portu Hrama Svetog Save, već je reč o pokušaju da briljantnom naučniku odamo počast kakvu zaslužuje - Vlada Republike Srbije na Dorćolu planira da gradi projekat od nacionalnog značaja - muzej posvećen legendarnom Nikoli Tesli.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Statua Nikoli Tesli

- Zbog važnosti koju Nikola Tesla ima za Srbiju, njene građane, ali i ceo svet, Vladi Srbije ću uputiti inicijativu da se izgradnja novog muzeja posvećenog tom svetski priznatom naučniku proglasi projektom od nacionalnog značaja - kaže potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i dodaje da će do 10. septembra biti definisani svi uslovi za početak realizacije projekta izgradnje muzeja.

Kompleks u okviru kog će biti izgrađen novi muzej "Nikola Tesla" nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u marini "Dorćol", i obuhvata prostor od 4,5 hektara. U planu je izgradnja centra koji bi obuhvatao i prateće sadržaje, poput Centra za promociju nauke, Centra za informacione tehnologije, Centra za promociju arheoloških istraživanja. Planirana je u tom kompleksu i izgradnja centara za digitalizaciju, robotiku, mikroelektroniku, bioinženjering i drugo. U okviru te parcele biće zadržana Termoelektrana "Snaga i svetlost", koja je izgrađena između 1930. i 1932, a koja je 2013. proglašena spomenikom kulture.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading