Muzej afričke umetnosti, biser Savskog venca i Beograda: Mesto na kome se uči svahili i tumači hijeroglifsko pismo!

Autor:

Zabava

08.03.2019

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju Makedonije u Skoplju, izložba "Duhovi Afrike - ritualna zapadnoafrička umetnost" kustoskinje Aleksandre Prodanović Bojović sada je do 15. aprila predstavljena u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Na postavci je prikazano oko 50 predmeta koji vode poreklo od zapadnoafričkih naroda, a svi oni su povezani sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima Afrikanaca.

RepublikaFoto: Promo foto
Muzej afričke umetnosti...

Zahvaljujući dobroj saradnji između opštine Savski venac i Muzeja afričke umetnosti, do kraja marta svakog utorka od 17 časova za stanovnike ove opštine organizovana su besplatna vođenja kroz izložbu.

- Zahvaljujući razumevanju i angažovanju predsednice opštine Savski venac gospođe Irene Vujović, uspeli smo da razrešimo brojne administrativne probleme koji su decenijama otežavali i usporavali rad ove ustanove. Iz te saradnje razvilo se nekoliko veoma lepih projekata. Poslednji u nizu je ciklus besplatnih vođenja kroz našu novu tematsku izložbu "Duhovi Afrike". Prošle godine smo pokrenuli jedinstvenu šetalačku turu "Kulturna baštinaTopčidera", u okviru koje se, pored našeg muzeja, obilaze i druge ustanove kulture koje se nalaze u okruženju - kaže dr Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti.

RepublikaFoto: Promo foto
Muzej Afričke umetnosti

Prema njenim rečima, muzej je otvoren za saradnju i sa drugim opštinama i institucijama kako u Beogradu tako i u gradovima širom Srbije, gde su njihove putujuće izložbe lepo prihvaćene.

Od samog osnivanja, muzej se razvijao i rastao uz podršku i razumevanje Sekretarijata za kulturu, a iz godine u godinu organizuje se sve veći broj sadržaja namenjenih različitim ciljnim grupama. Ipak, program na koji su u muzeju izuzetno ponosni je "MAU za sve, svi u MAU", namenjen starijim sugrađanima.

- Muzejski prostor je adaptiran i prilagođen kretanju osoba u invalidskim kolicima, a svakog prvog četvrtka u mesecu organizuju se besplatna vođenja kroz stalnu postavku i tematske izložbe. Nakon toga slede kreativne radionice slikanja, vajanja, izrade nakita i ukrasnih čestitki, igranje mankale iliispisivanje poruka hijeroglifskim pismom. Ovaj program organizuje se i u prostorijama gerontoloških domova ili penzionerskih klubova - objašnjava dr Aleksić.

RepublikaFoto: Promo foto
Marija Aleksić

Ako bi se izdvojio najposećeniji program, onda bi to bile kreativne radionice za najmlađe, koje se održavaju svake nedelje u 11 sati.

- Deca i mladi su naši najbrojniji i najdraži posetioci, otvoreni su i radoznali, bez predrasuda i straha od "drugih i drugačijih". U zavisnosti od njihovog uzrasta, organizujemo različite edukativno-kreativne radionice zasnovane na afričkim pričama za decu, simbolima i motivima, odevanju, ukrašavanju, društvenim igrama... - navodi direktorka muzeja i dodaje da je njihov jedinstven program obuke za studente "Praktikum" upravo osvojio priznanje ZvezdeBeograda 2018.

Foto: Promo foto
Muzej Afričke umetnosti

- Znate li još neko mesto na kome možete ići na časove svahilija, ali i upoznati se sa kulturnom istorijom Starog Egipta, naučiti da tumačite hijeroglifskopismo, saznati kako se oslikavaju murali na zidovima afričkih kuća ili kakve poruke nose određeni simboli naroda Akan? Privilegija je Srbije i Beograda da imaju i jednu ovakvu riznicu afričkih iskustava i vrednosti, a povlašćena pozicija svih nas koji radimo u ovoj kući, kao i brojnih stručnjaka, saradnika i prijatelja, što možemo, u složenim socio-ekonomskim uslovima, da budemo odgovorni čuvari, tumači i nastavljači ideja čiji su Veda i Zdravko Pečar biliprvoglasnici. Uz podršku grada, Sekretarijata za kulturu, ali i predstavnika medija ne sumnjam da ćemo i u godinama koje dolaze biti jedno odnezaobilaznih mesta na kulturnoj mapi Beograda, Srbije i regiona - zaključuje sagovornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading