MIKAINA SAVIĆ: Sonja je bila genije oštrog jezika

Zabava

18.09.2017

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za krhkom pojavom Sonje Savić (1961-2008) koja kao da ne dodiruje tlo, svojevremeno okretao se čitav grad. Slavna jugoslovenska glumica bila je miljenica, ali i urbana ikona Beograda koja je napuklim glasom i buntom koji je vrcao iz nje, obeležila kinematografiju osamdesetih. Pre devet godina, 23. septembra, napustila je životnu i umetničku scenu. Iako je ispraćena bez velike pompe, dobri duh Sonje Savić i danas legdi gradom i regionom.

RepublikaFoto: youtube.com/Czar Dimitry
Majka Sonje Savić, Mikaina

Njena majka Mikaina Savić, skrhana bolom i posle toliko godina se ne miri sa činjenicom, da je njena mezimica prerano napustila. I danas Mikaina gleda Sonjine filmove, jer tako održava sećanje na nju.

Dolazili su mnogi u posetu, Laušević, Brstina, Cvetković... ali svako danas brine svoju muku. Ja se ni na koga ne ljutim, kaže Sonjina mama

- Dosta je vremena prošlo, a ja i dalje gledam sve ono što se ponovo emituje na televiziji. Teško mi pada, ali volim da je vidim. Volim sve njeno da gledam. Zamislim da je živa, i da će se pojaviti. Najviše volim film "Šećerna vodica" sa kojim je dobila nagradu u Puli. Ima ona dosta filmova, a koji se više ne prikazuju - ispričala je Mikaina za portal Srpskog telegrafa, Republika.rs. 

 

 

Mnoge Sonjine kolege organizuju razne manifestacije za njen rođendan, kao i godišnjicu smrti. Dok Mikaina otvoreno priča, ko od kolega i saradnika nije zaboravio glumicu besprekornog talenta, kao i ko ih je posećivao u porodičnoj kući u Donjoj Gorevnici pored Čačka.

- U poseti mi je bio Žarko Laušević, direktor Ateljea 212 Branimir Brstina, kao i Svetozar Cvetković... Bilo je gostiju, ali poslednjih godina svako se zabrinuo  nad svojom mukom. Jure ljudi posao, jure zaradu, imaju porodice. Bule je često pominje gde gostuje, nije stizao da dođe. Cvijanović mi se nije javljao. Ali, ne ljutim se ja ni na koga - kroz suze priča majka legendarne glumice. To je inače bila i Sonjina sudbina za života. Reditelji sa kojima je ostvarila sjajne uloge za koje je nagrađivana, retko bi je se setili ponovo. Majka kaže da je godinama živela na kifli ili krofni, delom zbog perfekcionizma i želje za idealnom težinom, delom i što počesto nije imala para za više.

 

 

~suknja od skaja i sako na golo telo nisu se pre mene nosili, bojila sam tušem nokte u crno zato što takvog laka nije bilo~ #sonjasavic #legend #happybirthday #miss

Објава коју дели why is it important?! (@_lilith_nyx) дана 15. Сеп 2017. у 12:50 PDT

 

Patila je što joj ne nude uloge, plakala je roditeljima, a svaki dinar koji bi napabirčila, ulagala je u film. Mikaina kaže i da nikada nije pripadala nijednoj partiji, da je bila posvećena, talentovana, ali i žustra na rečima.

Svu svoju imovinu Mikaina je ostavila Čačku, tačnije galeriji "Nadežda Petrović", koja je imanje preuredila u muzej sa očiglednim Sonjinim tragovima.

Mikaina nije dozvolila da se omiljeni Sonjin hrast iseče, jer bi tako nestalo i sve što u tom dvorištu podseća na nju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading