Filmski centar Srbije obeležio 60 godina rada!

Autor:

Zabava

19.12.2019

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmski centar Srbije (FCS) obeležio je 60 godina postojanja juče u Jugoslovenskoj kinoteci. Na proslavu značajnog jubileja naše ustanove od nacionalnog značaja u Beograd su stigli direktori i predstavnici filmskih centara iz Francuske, Italije, Mađarske, Rumunije, Grčke i zemalja nekadašnje Jugoslavije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Svečanosti su prisustvovali i naši uvaženi reditelji Đorđe Kadijević, Želimir Žilnik, Boro Drašković, Goran Paskaljević, Srdan Golubović, Darko Bajić, Radoš Bajić i brojni drugi filmski stvaraoci.

- Institut za film je podržavao tadašnju saveznu kinematografiju, razvoj partizanskog filma i Crnog talasa, prevodilačke delatnosti u oblasti filma. Bio je neka vrsta potpuno modernog centra za usavršavanje i obučavanje filmskih radnika. Danas je to FCS, koji raspolaže velikim finansijskim sredstvima i podržava 60 filmova različitog metra godišnje. To je veliki posao koji govori da mi jesmo velika filmska nacija - izjavila je Jelena Trivan, predsednica UO FCS.

Trivanova: Srbija vidi svoju budućnost kao obnavljanje najboljih dana srpske kinematografije kada se snimalo po 300 filmova za nekoliko godina

Trivanova je istakla i da su planovi FCS veliki, sledeće godine se uvodi državna koprodukcija sa Francuzima, a snimaće se i još veći broj filmova nego dosad.

- Činjenica da od 2009. do 2019. godine je 18 puta povećan budžet za film, govori o tome da Srbija vidi svoju budućnost kao obnavljanje najboljih dana srpske kinematografije kada se snimalo po 300 filmova za nekoliko godina. Sada je to 60 filmova različitih metara godišnje i 100 miliona evra stranih produkcija koje dolaze ovde i ovde snimaju - dodala je Trivanova.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Jelena Trivan

Direktor FCS Gordan Matić naveo je da ta ustanova pokušava da održi jedan moderni ritam proizvodnje - praćenja projekata od razvoja scenarija do prikazivanja u digitalizovanim bioskopima.

- Ulažemo dosta sredstava i trudimo se da osavremenimo mnoge stvari koje su ostale iz nekih starih vremena. FCS je i posle 60 godina stabilna institucija koja se trudi da, pre svega, pomogne autorima da naprave što bolje filmove. To je i dalje najbitnije - zaključio je Matić.

Ove godine uspostavljen je i konkurs za film sa nacionalnom tematikom, a među planovima su i program "Scenariji u fokusu" i edukacija za deficitarne filmske zanate.

Nagrade za doprinos kinematografiji i saradnju sa FCS uručene su juče Radmili Petronić, Ljubici Milenković Tatić, Đorđu Kadijeviću, Bori Draškoviću, Želimiru Žilniku i predstavnicima filmskih centara iz BiH, Italije, Francuske, Crne Gore, Slovenije i Albanije.

Srpski producenti u Parizu

Ranije tokom dana održan je okrugli sto na temu "Unapređenje saradnje institucija filma", kojem su prisustvovali direktori filmskih centara iz regiona, Italije i Francuske.

- Veliko je zadovoljstvo što smo deo proslave ovog jubileja, a istakao bih značaj sporazuma koji su u julu potpisale Srbija i Francuska, a koji se tiče buduće saradnje u filmskoj industriji. Planiramo da organizujemo i radionicu sa srpskim producentima u Parizu - poručuje Matje Furne iz francuskog filmskog centra.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading