Neverovatne pljačke i incidenti u svetskim muzejima: Pocepani Pikaso i upecani Klimt

Autor:

Zabava

11.01.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Golub i grašak" čuvenog Pabla verovatno je završio u otpadu, "Portret žene" dugo bio na listi najtraženijih dela, a još se traga za Rembrantovim morskim pejzažem

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Pablo Pikaso

Nesvakidašnji incident obeležio je kraj 2019. u londonskoj galeriji Tejt modern, kada je dvadesetogodišnji Šakil Mesej uništio sliku čuvenog Pabla Pikasa vrednu 20 miliona funti! Galerija je delo "Poprsje žene", koje je nastalo u Parizu tokom poslednjih meseci nacističke okupacije i na kojoj je prikazana umetnikova ljubavnica Dora Mar, izdvojilo iz postavke kako bi se utvrdila šteta, a prema prvim izveštajima, slika je pocepana.

SPRETNI LOPOVI

Inače, to nije prvi put da se Pikaso našao na meti vandala u Britaniji. Pre 17 godina slika iz njegove plave faze, zajedno s Gogenovim i Van Gogovim delom, ukradena je iz galerije Vitvort, ali je ubrzo pronađena u napuštenom javnom toaletu. Kradljivci su ostavili poruku kako su samo hteli skrenuti pažnju na "užasan sistem bezbednosti".

Kriminalcima je pošlo za rukom da 2012. iz muzeja Kunsthal u Roterdamu ukradu Pikasovu "Arlekinovu glavu" sa još šest slika, čija je ukupna vrednost procenjena na između 100 i 200 miliona dolara. Za krađu su osumnjičena trojica Rumuna, a slike je majka jednog od njih prvo zakopala na seoskom groblju, pa zatim iskopala i spalila u kaminu. Šest godina kasnije pojavilo se anonimno pismo u kom se navodi kako je Pikaso preživeo, ali se ubrzo ispostavilo da je u pitanju "projekat posvećen lažnim slikama" dvojice reditelja.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dejvid Datun

Neuobičajenu akciju izveo je nedavno umetnik Dejvid Datun i nazvao je "Gladni umetnik". Datun je, naime, pojeo bananu od 150.000 dolara na sajmu umetnosti u Majamiju, koja je zapravo bila instalacija Mauricija Katelana. Policija nije uhapsila gladnog umetnika, a 15 minuta nakon incidenta pojedena banana je zamenjena novom.

Muzej u Bostonu, međutim, nije tek tako mogao da zameni Rembrantovu "Oluju na Galilejskom moru". Ovaj jedini poznati Rembrantov morski pejzaž ukraden je 1990. sa još 13 remek-dela. Prazni okviri i dalje vise na njihovom mestu, a male su šanse i da se pronađu dela ukradena 2010. iz muzeja u Parizu. Tada su se na meti lopova našla dela vredna 500 miliona evra, među kojima je opet bio jedan Pikaso. Njegovu sliku "Glob i grašak" kradljivci su sakrili u kantu za otpad, koja je ispražnjena pre nego što su vlasti saznale gde je. Ukoliko slika tom prilikom nije uništena, onda je neko negde veoma bogat čovek jer to delo vredi više od 20 miliona funti!

Foto: youtube.com/printscreen
Klimtov "Portret žene"

PONEŠTO I PRONAĐENO

Na listi najtraženijih umetničkih dela procenjenih na 60 miliona evra nalazilo se Klimtovo remek-delo "Portret žene", koje je bez traga nestalo 1997. tokom renoviranja galerije Riči Odi u Pjaćenci. Prema jednoj verziji, slika je izneta štapom za pecanje kroz otvor na plafona, ali je sredinom prošle godine pronađena u crnoj vreći smeća skrivenoj u niši u zidu. Među pronađenim slikama je i Sezanov "Dečak u crvenom prsluku", i to u Beogradu, četiri godine pošto su jednog nedeljnog popodneva 2008, pola sata pre zatvaranja Muzeja fondacije Emila Birlea, tri maskirana muškarca odnela dela u vrednosti od 164 miliona dolara. Pet godina kasnije nađene su i Van Gogove "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu" i "Pogled na more u Sheveningenu", koje su 2002. lopovi izneli iz Muzeja Vinsenta Van Goga u Amsterdamu.

Za Van Gogovom "Vazom sa cvećem", ukradenom pre decenije usred dana u muzeju u Kairu, i dalje se traga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading