SOLIDARNO: Kultura se preselila na internet!

Autor:

Zabava

18.03.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gledajte nas onlajn!

RepublikaFoto: Promo foto

Narodno pozorište u Beogradu, povodom prekida igranja predstava pred publikom, najavljuje besplatan striming operskih, baletskih i dramskih predstava, napisali su iz nacionalnog teatra i na Fejsubuk profilu upitali publiku koju bi predstavu najviše voleli da gledaju.

ONLAJN PREDSTAVE

"Velika drama", "Važno je zvati se Ernest", "Ivanov" i "Dama s kamelijama", izdvojili su se među prvim naslovima, a sudeći po reakcijama, posebnu pažnju privlače pohvale ljubitelja pozorišta van prestonice Srbije, koji do sada nisu imali priliku da vide predstave nacionalnog teatra.

Narodno pozorište uskoro će objaviti raspored predstava koje će se izvoditi onlajn tokom predstojećih nedelja!

U svetlu trenutne situacije sa koronavirusom, i Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) premešten je na internet i predstave se izvode i prenose uživo putem lajvstrima ili se emituju ranije pripremljeni snimci na sajtu festivala i na kanalu na Jutjubu.

Preporuku ustanovama kulture da se građanima omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture tokom vanrednog stanja uputilo je pre dva dana i nadležno ministarstvo, a preporuka podrazumeva da ustanove kulture materijal u digitalnom obliku (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fotografije, tekstove, 3D skenirane objekte...) postavljaju upravo na internet-prezentacije, društvene mreže, internet-kanale...

VIRTUELNE TURE

Virtuelna tura kroz izložbu radova Ivana Meštrovića dostupna je svima na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu.

- Namera nam je da u narednom periodu u specifičnim uslovima suzbijanja zaraze koranavirusom predstavimo građanima različite izložbe kroz virtuelna vođenja. Preko sajta Narodnog muzeja građani će moći da vide različite izložbe koje su postavljane u našoj instituciji kulture i na taj način oplemene vreme koje provode kod kuće - kaže Lidija Ham, viši kustos Narodnog muzeja.

I Galerija Matice srpske će se tokom narednog perioda preseliti u virtuelni prostor, gde će ponuditi nov sadržaj kroz kampanju "S vama kod kuće", u želji da svim ljubiteljima umetnosti učini boravak u izolaciji "kulturnijim".

- Tokom narednih nedelja publika različitog uzrasta i interesovanja imaće mogućnost da uživa u našim muzičkim predlozima za roditelje i njihove bebe u okviru projekta "Odrastanje uz umetnost", da učestvuje u našem umetničkom izazovu, pogleda video-vođenja kroz aktuelnu izložbu i stalne postavke i sa porodicom odigra zanimljive umetničke igre - najavili su iz Galerije i istakli da celokupnu stalnu postavku sa pričama o najznačajnijim delima na srpskom i engleskom jeziku svi zainteresovani mogu pogledati u virtuelnoj turi na zvaničnom sajtu ove ustanove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading