Miloš Šobajić iz kućne izolacije: Veliki strahovi lako prerastaju u paniku!

Autor:

Zabava

26.03.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatno je da nemamo rešenje protiv koronavirusa, koji je maltene golim okom vidljiv, koji se svakim dečjim mikroskopom može videti. Gleda nas, preti nam, a stručnjaci ne mogu da nađu rešenje, zamišljeno izgovara preko žice naš čuveni slikar i vajar Miloš Šobajić, koji se, sledeći uputstva nadležnih, nalazi u izolaciji.

Foto: Privatna arhiva
Ljubav u doba Korone, Šobajić u domu sa lepšom polovinom Majom

Verujem da će se čovečanstvo spasti, da će sve završiti dobro, ali ne treba zaboraviti i treba gledati unazad i tražiti ko je sve ovo izazvao i zbog čega, kaže slikar.

Rado bi slikao, dodaje, ali ne može do ateljea.

- Započeo sam nekoliko slika, koje sam doveo do neke polovine. Ali prešao sam granicu 64,99 godina, tako da mi je zabranjeno da pomolim nos na ulicu i odem do ateljea. Možda mogu dobiti neku dozvolu, ipak sam boravim u ateljeu - izgovara Šobajić i to kao da naglas razmišlja, pa priznaje da ga to sve čini izrazito neraspoloženim.

- Taj osećaj da ne mogu da izađem i radim, to me čini neraspoloženim. A morao bih da radim jer je to jedini spas - dodaje Šobajić.

Rado bih do ateljea, morao bih da radim jer je to jedini spas

Ipak, svestan je da Evropljani drugačije funkcionišu od Kineza, te da uživajući najveći standard na planeti, ne mogu imati razumevanja kad im neko otima lakoću življenja i slobodu.

- Kad tako iznenada umre toliko ljudi, i to od iste bolesti, to izaziva strah. Strah, pre svega, iz neznanja odakle dolazi taj virus i da li će da mutira u nešto još gore. I strah će biti sve veći i veći. A velike strahove u populaciji je lako izazvati i oni mogu isto tako lako prerasti u paniku - upozorava Šobajić, pa dvosmisleno opominje:

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Čuo sam da će da izbace na tržište još strahovitiji virus koji ide na intelekt, koji će da napadne naš um. To mi javljaju iz Kine! Ali tako je bilo i tako će biti sa ljudskim rodom. To je od pamtiveka.

Slikar smatra da je katastrofa koju izaziva korona napad koji se otrgao kontroli i ne misli da je slučajno prvo pogođena Kina.

- Za ovaj virus smo čuli tek kad nas je udario, ali oni koji treba da znaju, znaju za njega godinama. Ne mogu to da potkrepim činjenicama, ali imam osećaj i da ova katastrofa nije prvo i slučajno pogodila Kineze, kojima se divim. Očaran sam njihovim stanjem duha, njihovim kontinuitetom, trajanjem... Pokazali su sad da znaju da se odbrane i ovakvog napada, kao što je koronavirus. Prijatelj iz Kine mi je javio da je tamo počeo normalan život, da sve ide kao i pre... - navodi umetnik koji godinama paralelno stvara i u Francuskoj, a u Kini je predavao na Luksun akademiji lepih umetnosti.

Iako je zabrinut, podvlači da je u suštini optimista.

- Verujem da će se čovečanstvo spasti, da će sve završiti dobro, ali ne treba zaboraviti i treba gledati unazad i tražiti ko je sve ovo izazvao i zbog čega - zaključuje Šobajić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading