Erland Lu: Sledeća knjiga biće zabavna i mračna

Autor: Tanjug, Republika

Zabava

11.10.2017

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna istovremeno kao što to u Norveškoj ume da bude", rekao je Tanjugu norveški pisac Erland Lu na otvaranju "Nedelje norveškog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci.

RepublikaFoto: Promo foto
Erland Lu

Pod metaforičnim naslovom "Bele noći, mračni dani" na ovogodišnjoj manifestaciji biće prikazan izbor od devet najnagrađivanijih filmova novije norveške produkcije, a kako najavljuje Kinoteka, tema belih noći i mračnih dana odvešće gledaoce do najsvetlijih ostvarenja snimljenih po delima kultnih pisaca, Erlenda Lua i Gunara Stolesena.

Jedan od najznačajnijih evropskih pisaca kaže da je oduševljen velikim brojem ljudi u Jugoslovenskoj kinoteci koji su došli da vide norveški film.

- Lepo je videti ljude koji su došli da vide neki norveški film i drago mi je što je norveška amnasada u Beogradu organizovala ovakvu manifestaciju - kazao je Lu.

Slavni pisac sa osmehom priča o novoj knjizi ali ne želi previše da otkriva njen sadržaj.

- Pre nekoliko godina zajedno pisao sam scenario za neku televizijsku seriju. Jedan lik iz te serije mi se učinio jako interesantnim pa sam ga prebacio u knjigu. Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna istovremeno kao što to u Norveškoj ume da bude - kazao je Lu.

Program "Nedelje norveškog filma" počeo je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom drame "Prohujalo sa ženom", po istoimenom bestseleru kojim je Lu 1993. debitovao kao pisac, u režiji Petera Nesa.

Pre nego što je profesionalno počeo da se bavi pisanjem, Lu je snimao kratke filmove i muzičke spotove, a među njegova najuspešnija ostvarenja ubrajaju se i scenariji za filmove "Detektor" u režiji Pola Jakmana i "Kurt postaje zao" u režiji Rasmusa Silverstena, koje će publika u ovom programu takođe videti.

Poštovaoci sedme umetnosti videće i ostvarenja "Gorki cvetovi" u režiji Ulrika Imtiaza Rolfsena, "Uspavana lepotica" Erika Ričtera Stranda, "Sever" Runa Denstada Langla, "Žena u frižideru" Aleksandera Eika, i "Pali anđeli" Mortena Tilduma.

Nedelja norveškog filma je deo manifestacije "Oktobar - mesec norveške kulture", organizovane po drugi put od strane norveške ambasade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading