Ivana Dudić: Odrasla sam i stasala kao čovek i kao glumica!

Autor: Milica VELJKOVIĆ

Zabava

11.06.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serija "Crveni mesec", jedan od najzahtevnijih projekata TV Pink, od prve epizode imala je zavidnu gledanost. Poslednja klapa je pala i najavila novu seriju "Jugoslovenka", koja će se snimati tokom leta.

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
Ivana Dudić

O značaju perioda, ali i o glumačkom pozivu, za naš list govori Ivana Dudić, koja u ovoj istorijski potkovanoj priči glumi ćerku austrougarskog poslanika Sofiju Bauman.

Ostvarili ste zapažene uloge, ali u "Crvenom mesecu" igrate svoju prvu glavnu rolu. Šta vam je ona donela?

- Donela mi je potpuno novo iskustvo, drugačiji tretman mene kao glumice prema ulozi. Odrasla sam i stasala kao čovek i kao glumica za godinu i tri meseca, koliko smo snimali ovu seriju, ali nije jednostavno biti odsutan od kuće i privatnog života.

Da li nas može oplemeniti epoha koja je inspirisala seriju?

- Može nas oplemeniti, posebno nas glumce. Serija mi je probudila duh, svet, način udvaranja tog vremena. Način na koji su voleli, hodali, disali, razmišljali, razmenjivali poruke. Nažalost, mislim da to nije oplemenilo naše ljude jer se ništa ne može promeniti preko noći, s obzirom na program koji se plasira na našim televizijama.

Za koju predstavu se može reći da ste uz nju odrastali?

- Mnogo sam volela, a i dalje volim Pozorište na Terazijama. Odrasla sam uz predstavu "Cigani lete u nebo", uz "Delirijum tremens" u BDP, "Ljubavno pismo"... Mogu reći uz nesvojstvene predstave za mladu osobu, ali to je nešto što me je možda i opredelilo za glumu.

Da li je lakše glumiti pred kamerama ili na daskama teatra?

- Velika je razlika između platna i dasaka koje život znače. Uvek naglašavam da se za predstavu spremaš tri meseca i onda imaš dva sata da sakupiš sve što imaš u sebi da odigraš to. Kada snimaš film ili seriju, 12 sati si na setu i imaš mogućnost da vratiš jednu scenu nekoliko puta. Na predstavi je kao i u životu - imaš samo jedan pokušaj.

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
Ivana Dudić

Naša kinematografija doživljava bum. Hoćemo li uskoro biti prvaci sveta?

- Uvek ćemo biti prvaci sveta jer, prema mom skromnom mišljenju, Srbija ima jedne od najboljih glumaca u Evropi, sigurno. Uvek ćemo biti prvaci zato što nam je to bogom dano.

Ko je prava Ivana Dudić?

- Jako sam emotivna u svoja četiri zida. Samo jedna planeta mi nije u Lavu. U poslu sam oštra, jaka, sekantna. Krijem emocije, ne volim da ih drugi vide. Trudim se da svoju slabost sakrijem za sebe.

Od sedme godine se bavite scenskom magijom. Sada se vašoj glumi može dodati pridev magičan. Koristite li trikove na sceni?

- Koristim samo one trikove kojima je naučio celu moju klasu pokojni profesor i doktor Vladimir Jevtović i njegov asistent Srđan Karanović, koji je sada profesor.

Šta za vas znači Vladimir Jevtović? Šta je značio za FDU?

- Profesor Vladimir Jeftović je čovek koji je mnogo velikih glumaca, da žargonski kažem, izbacio sa svojih klasa, odnosno on je od njih napravio glumce. To znači jedno veliko poštovanje. Za mene je velika privilegija što sam bila deo njegovog tima.

RepublikaFoto: TANJUG/MSP/OGNJEN STEVANOVIC
Ivica Dačić: Ivana Dudić je veliki talenat
- Uloga Ivane Dudić je jedna od najznačajnijih u seriji. Pokazuje svu tragediju sudbine Srba koji su živeli na teritoriji Austrougarske i koji su korišćeni da ratuju protiv Srbije. Ljudi zaboravljaju da je bilo 100.000 Srba koji su ratovali protiv svoje zemlje 1914. godine. Što se tiče nje same i njene glume, ona je veliki talenat i lepa je - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading