Prvi posetioci posle 10 godina u Muzeju savremene umetnosti!

Autor: J. V.

Zabava

20.10.2017

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muzej savremene umetnosti (MSU) posle 10 godina pauze, otvorio je danas vrata za publiku.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Muzej savremene umetnosti

Oko stotinak ljudi strpljivo je čekalo ispred ulaza kako bi videli neporecenjiva umetnička dela i obišli renoviranu zgradu na Ušću, a onda im je u 10 časova Slobodan Nakarada, direktor MSU, poručio: "Dame i gospodo, izvolite u muzej".

Novi život MSU započinje izložbom "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti" sa oko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas.

Među prvim posetiocima su i predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici, ali i premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maje Gojković, gradonačelnika Beograda Siniša Mali, kao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradska sekretarka Ivona Jevtić, direktor Beogradske Filharmonije Ivan Tasovac, direktorka Beogradskog festivala Igre Aja Jung, slikar Cile Marinković i mnogi drugi.

- Ovo je jedan od najlepših dana od kada sam ušla u Vladu Srbije. MSU vraćamo publici i ne stajemo na ovome nego se od sutra fokusiramo na otvaranje Narodnog muzeja. Kultura je nešto što je neodvojivo od naprednog društva - istakla je Ana Brnabić.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Muzej savremene umetnosti

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što su se prvi put oko ove velike ideje okupila tri velika brenda, Muzej savremene umetnosti, Beogradski festival igre i Beogradska filharmonija.

- Hvala što ste ostavili sujete po strani i što ste pokazali šta sve Srbija ima. Ponosna sam danas jer je ovo Srbija za koju sam uvek govorila da može - poručila je Brnabić.

Direktor MSU Slobodan Nakaradi kaže da je ovo veliki dan za srpsku kulturu i najavio da će muzej raditi narednih sedam dana i noći neprestano, kao i da se nada da će poseta biti ista kao i danas na otvaranju.

- Današnji dan je dan kada Beograd ponovo postaje kulturna prestonica ovog dela Evrope, a otvaranjem Narodnog muzeja u junu sledeće godine, kulturna ponuda Beograda biće popunjena - istakao je gradonačelnik Mali, koji je podsetio i na to da je obnovljena zelena površina oko muzeja, gde su urađene pešačke staze, sedam sportskih terena kao i igralište za decu.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Muzej savremene umetnosti

Zvanični, prateći program počeo je u 10.30 časova višečasovnim performansom Baleta Frankfurt Drezden i domaćih baletskih igrača u koreografiji Jakopa Godanija. Igrači su u sali za predavanje, u improvizovanom kavezu, samo u vešu i na štulama.

Muzički program odvijaće se i na platou ispred muzeja, uz džez kvartet "Four Plus", di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, a programi očekuju i najmlađe posetioce.

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan. Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje će od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobraćati do MSU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading