U julu novi roman jednog od najčitanijih domaćih pisaca: Bitna je priča, a ne pripovedač!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roman "Dukat za lađara" Dejana Stojiljkovića stiže u julu uz muzički disk sa numerama benda Najda i Deliverance, čiji se tekstovi oslanjaju na sadržaj romana.

RepublikaFoto: Promo foto
Dejan Stojiljković

Nišliji Dejanu Stojiljkoviću bog je podario ogroman talenat i on na njemu neumorno radi, i to je to. Recept za uspeh. Ništa lakše i ništa teže.

Time će publika biti bogatija za još jedan naslov darovitog Nišlije, ovenčanim nagradama Miloš Crnjanski i Svetosavski pečat za roman "Konstantinovo raskršće", s kojim je ušao i u najuži izbor za NIN nagradu.

"Dukat za lađara" je svojevrsni nastavak romana "Olujni bedem" i pripovedni most između te knjige i romana "Učitelj mačevanja", koji je sledeći u planiranom petoknjižju. Knjiga stiže u julu uz muzički disk sa numerama benda Najda i Deliverance, čiji se tekstovi oslanjaju na sadržaj romana.

U intervjuu za portal Headliner, čije delove prenosimo u daljem tekstu, Stojiljković otkriva da nije siguran da u Srbiji može bilo ko da bude "književna zvezda" jer niti je Srbija Amerika niti je on Stiven King i da je, kao što je rekao Nil Gejmen: "Bitna je priča, a ne pripovedač".

Zamislite klinca koji nikad knjigu u ruke nije uzeo. Kako bi ga ubedili da kupi i pročita "Lađara"?

- Rekao bih mu: "U ovoj knjizi ima zmajeva".

Koliko vredi Dukat za Lađara?

- Zavisi na koju stranu idete. Doduše, Haron, čamdžija donjeg sveta, u većini slučajeva vozi u jednom pravcu.

RepublikaFoto: e-stock/M. LUČIĆ
Riblja čorba

Sa Najdom ste radili CD koji ide uz "Dukat za lađara". U čemu ste se vas dvojica najbolje našli, osim što ste iz istog grada?

- Najda je poznat kao odličan vokal, često ga porede sa Dadom Topićem, ali on je ujedno i odličan gitarista i kompozitor, što je dokazao radeći muziku na moje tekstove. U pitanju je nešto nesvakidašnje i za našu književnu i za našu muzičku scenu. To je konceptualna stvar, tekstovi korenspondiraju direktno sa sadržajem knjige, prvi singl sa tog mini LP biće naslovna numera, zatim sledi "Šaka soli", a onda duet sa Borom Čorbom - "Druga Troja", čiji tekst je inspirisan poezijom Vilijema Batlera Jejtsa i njegovom pesmom "Nema druge Troje". Bilo je veliko zadovoljstvo sarađivati sa Borom, on retko peva tuđe tekstove. Najda je dobro osetio tekstove, da se tako izrazim, i dao im novu dimenziju, "Dukat za Lađara" je, recimo, numera koja kombinuje vizantijsko pevanje i postgrandž zvuk, podseća malo na Mizar, ali i na Creed, The Cult i Alice in Chains... Uradili smo i neke pesme koje nisu iz ovog, da ga tako nazovem, ciklusa, jednu pankersku i drugu u maniru američkog južnjačkog roka. One će se naći na albumu, koji se planira za jesen.

Da li vaša draga mora da pročita sve tvoje knjige?

- Moja supruga čita sve moje knjige u rukopisu. Često je prva koja čita i daje mi vrlo korisne i konstruktivne primedbe i savete. To je zato što je načitanija od mene.

Koju muziku slušate dok pišete?

- Uglavnom atmosferične i ambijentalne stvari. Prevashodno Majka Oldfilda i Žan Mišel Žara, ali volim da pustim i Vangelisa, Aphex Twin, Pink Floyd, Hansa Zimera... U poslednje vreme stalno slušam Ludovika Einaudija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading