Dva veka od smrti vožda Karađorđa: ODSEKLI MU GLAVU, NAPUNILI SLAMOM PA ODNELI SULTANU

Autor:

Zabava

02.12.2017

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložba u Istorijskom muzeju Srbije rasvetljava poslednje godine u životu Crnog Đorđa, čijom smrću počinje vekovna borba dveju srpskih dinastija

RepublikaFoto: Promo foto
Karađorđe

Ubistvom Đorđa Petrovića (1762-1817) pre 200 godina započela je borba dveju dinastija - Karađorđevića i Obrenovića. Tragičan događaj pokrenuće niz zavera i prevrata na političkoj sceni Srbije, o čemu govori i upravo otvorena izložba "Smrt Karađorđa Petrovića" u Istorijskom muzeju Srbije.

IZGNANSTVO I LIKVIDACIJA

Autori Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica pomoću interaktivne karte posetiocima omogućavaju i da prate Karađorđev put od izgnanstva iz Srbije do likvidacije u Radovanjskom lugu kod Velike Plane. Izložbeni prostor ispunjavaju portreti vožda i ličnosti iz njegovog okruženja, a voždovi lični predmeti - pečatni prsten, dolama, zastava i marama, kao i naoružanje izazivaju najviše zanimanja.

Foto: Promo foto
Karađorđev pečatni prsten!

- Pravo je čudo da je od Karađorđa išta sačuvano u ovih burnih, ratnih 200 godina, ali i zbog toga što su nakon njega vladali predstavnici protivničke dinastije. Mali procenat onoga što je preostalo ljudi su poklanjali, a deo je ostao u porodici i knez Pavle je donosio - kaže Nebojša Damjanović.

RepublikaFoto: Promo foto
Jatagan belosapac vožda Karađorđa!

VOŽDOVE SUZE

Iako je titulu vožda poneo tek 1811, šumadijska raja ga je prihvatila i zavolela mnogo ranije. Kada je slom ustaničke države bio izvestan, Crni Đorđe doživljava nervni slom i na jesen napušta Srbiju. Tu njegove muke tek počinju. Put do Rusije je naporan, a iz Beograda Karađorđe sa porodicom i izgnanicima prvo prelazi u zemunski karantin. U manastiru Fenek, kažu, vožd će često plakati, a celu godinu provešće interniran u Petrovaradinu. Put Besarabije kreće sa 749 izgnanika, pod zaštitom ruskog dvora.

Stigavši u Petrograd, sedam meseci čekao je prijem, da bi dobio dva kurtoazna susreta. Razočaran, povezuje se sa heteristima, tajnom, prevratničkom organizacijom poniklom u Odesi među tamošnjim Grcima. Đorđe se te 1817. zaklinje da će raditi na oslobođenju Srba i Grka i uspostavljanju grčkog carstva, uz saradnju svih balkanskih naroda!

Okrivljen za propast Prvog ustanka, žudeo je da se vrati u zemlju, a u toj nameri ohrabrilo ga je lažno pismo kuma Vujice Vulićevića, odavno vrbovanog u tabor kneza Miloša. Izdajnika su bili puni i redovi srpskih emigranata u Rusiji. Po povratku, vožda će na spavanju ubiti Nikola Novaković, jedan od momaka kuma Vujice.

Odrubljenu glavu istog dana u bisagama su doneli u Beograd, a Miloš je sutradan dao jednom beogradskom kasapinu da je odere i s nje skine kožu, a obrazinu ispunjenu pamukom predao je beogradskom veziru koji je poslao sultanu u Istanbul. Lobanja je sahranjena nedaleko od Saborne crkve, a Karađorđevo telo ispod bresta u blizini mesta gde je ubijen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading