RTS PRETI TUŽBOM ZBOG "NEMANJIĆA": Javni servis hoće sudski da goni novinare

Autor:

Zabava

05.01.2018

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RTS je Srpskom telegrafu uz odgovore na postavljena pitanja u petak najavio i tužbu zbog navodnih brojnih neistina koje su iznete u našem tekstu "Bujke ponovo sahranio Nemanjiće".

RepublikaFoto: Promo foto
Propao projekat; Detalj iz serije "Nemanjići"

Podsetimo, Srpski telegraf je nakon velikog nezadovoljstva publike, ljudi iz struke, kako iz oblasti filma tako i istorije, ali i pojedinih čelnika RTS zbog lošeg umetničkog kvaliteta prve epizode serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" i troškovnika objavio podatak da je za taj "najveći poduhvat u istoriji televizije" izdvojeno 3,2 miliona evra.

Iz naših dobro obaveštenih izvora saznali smo i to da je rukovodstvo RTS odlučilo da u okviru kuće snimi seriju kako bi se smanjili troškovi, za koje su tri producentske kuće nudile uslove koji su, na kraju će se ispostaviti, bili jeftiniji za oko milion evra.

Na pitanja o konkursu za scenario, iz RTS odgovaraju da je za seriju od 12 epizoda (reditelj Marko Marinković izjavio je za Srpski telegraf da će od polovine februara biti prikazano 15 epizoda) pristiglo 12 radova, od kojih je pet zadovoljilo uslove, da bi na kraju bio odabran rad Gordana Mihića.

- U obrazloženju žirija se navodi da je odabrani scenario dobro usaglasio odnos između istorijskih činjenica i dramskih likova, te da ovaj odnos deluje životno i dočarava atmosferu na dvorovima toga vremena - navode iz RTS na pitanje šta je izdvojilo pobednički scenario.

Takođe, u RTS navode da je rukovodstvo zadovoljno serijom, da su svi urednici kulturno-umetničkog programa čitali scenario, a da je nakon razgovora sa nekoliko afirmisanih reditelja konačan izbor bio Marko Marinković "prvenstveno zbog uspešne režije serije 'Moj rođak sa sela' i učestvovanja u brojnim projektima RTS, kao i zbog njegove dobre saradnje sa g. Mihićem".

Na pitanje u kojoj meri serija prati originalni scenario, odgovaraju da se "u prvoj epizodi u velikoj meri sledi scenario Gordana Mihića".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading