DŽIMI BARKA ZAVODI I BERLIN

Autor:

Zabava

01.02.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko ko je umeo tako bolno da falšira kao Gaga Nikolić u ulozi netalentovanog muzičara, zbog kog se vinuo u filmske zvezde.

Foto: youtube.com/Domaci Filmovi
Gaga Nikolić

Film crnog talasa "Kad budem mrtav i beo" biće prikazan u okviru prestižnog oficijelnog programa Forum 68. Berlinskog filmskog festivala (15-25. februar), a sinoć je u Jugoslovenskoj kinoteci premijerno prikazano digitalno restaurirano kultno ostvarenje Živojina Pavlovića.

PERIKLOVO DOBA

Interesantno je kako je pre pola veka, u doba totalitarnog režima, mogao da bude snimljen tako otvoreno politički angažovan film. Jedan od scenarista Gordan Mihić priznao je da je sve iziskivalo veliku hrabrost, posebno što se film ironično poigrava sa mitovima komunističke Jugoslavije.

Foto: youtube.com/Domaci Filmovi
Gaga Nikolić

- To je bilo vreme tek dvadesetak godina posle Drugog svetskog rata i danas se obično smatra da je to bilo doba zabrana, nemogućnosti da se na takav način misli. Ali kako je Žika Pavlović kasnije izjavio, to je bilo "Periklovo doba" za umetnost. Zahvaljujući Dušanu Perkoviću, koji je osnovao Filmsku radnu zajednicu i otvorio put autorima kakvi su bili Dušan Makavejev, Kokan Rakonjac, Marko Babac, stvorio se krug ljudi koji su mogli da snimaju beskompromisne filmove - kaže Mihić.

"Kad budem mrtav i beo" je crnotalasna socijalna drama o tragikomičnom sezonskom radniku Janku Bugarskom poznatijem kao Džimi Barka, koji pokušava da ostvari pevačku karijeru. Barku je majstorski igrao Dragan Gaga Nikolić, a ova uloga lansirala ga je pravo u domaće, ali i svetske filmske zvezde. Kažu, retko ko je umeo tako bolno da falšira kao Nikolić u ulozi ovog netalentovanog muzičara. I Gagi je mnogo značio, pa je umeo da kaže kako je tokom čitave karijere nastojao da u sebe utka Džimijeve reči (Brehtove stihove, prim. aut.): "I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem."

OSVOJIO SVET

Nezaboravne uloge ostvarili su i Ružica Sokić, Neda Spasojević, Zorica Šumadinac, Dara Čalenić, Severin Bijelić, Nikola Milić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić, Snežana Lukić i Milan Jelić. Film je premijerno prikazan u decembru 1967, pokupio je najveće nagrade na domaćim i svetskim festivalima, a i pola veka kasnije ubraja se među najaktuelnija ostvarenja naše kinematografije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading