Doradili "Nemanjiće", budžet 3 miliona evra!

Autor:

Zabava

15.02.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon bure koja se u javnosti podigla zbog istorijskih grešaka, ali i umetničkog kvaliteta prikazane epizode u novogodišnjoj noći serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", javni servis je imao oko mesec i po dana da "popravi greške", na koje su ukazivali istoričari i televizijski stručnjaci.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Nemanjići!

OBRNI-OKRENI

U montaži se vredno radilo, epizode su skraćene, predugi dijalozi zamenjeni naracijom, koju čita Vojin Ćetković, pa će prve dve epizode premijerno biti emitovane 17. i 18. februara na RTS od 20 sati.

- Više puta u karijeri sam imao priliku da igram istorijske ličnosti. Sećam se prve konferencije kako smo polemisali hoćemo li uspeti, šta će biti na kraju... Sećam se kako sam i tada rekao kako će biti mnogo bure oko svega, što je dobro. Bilo je mnogo kritika na račun pilot-epizode i to je mnogo dobro. Mi se bavimo javnim poslom i sasvim je normalno i poželjno dobiti kritike, pozitivne i negativne. Ova priča ne pripada samo RTS, već svima nama i drago mi je da toliko ljudi polemiše o tome šta i kako treba uraditi oko naše istorije. Čast mi je što sam radio sa ovakvom ekipom. Neću da pričam u kakvim smo uslovima radili, reći ću samo da smo se usudili i napravili prvi seriju o najvećem i najznačajnijem periodu naše istorije. Zato hvala RTS i autorskoj ekipi - navodi Vojin Ćetković, koji je dočarao lik Stefana Prvovenčanog.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Nemanjići

Na pitanja Srpskog telegrafa javni servis je odgovorio da naknadna montaža kući nije donela dodatne troškove. Međutim, o broju epizoda i troškovima nastanka serije od nacionalne važnosti bilo je govora i na promociji i otvaranju izložbe u RTS, kada je istaknuto da će biti prikazano 13 epizoda, koje su koštale "oko tri miliona evra".

Srpski telegraf je već pisao da je za čitav projekat odobreno 3,2 miliona, a da je RTS želeo posao da završi "unutar kuće" kako bi smanjio troškove. Ipak, odobreni budžet je ispao za oko milion skuplji od prvobitnih ponuda producentskih kuća, a do pre samo nekoliko dana iz javnog servisa su govorili da je krajnji bilans serije ispao i jeftiniji od planiranog - 2,8 miliona evra!

NAKLONOST SVETACA

Reditelj Marko Marinković napomenuo je da mu je scenario bio izazovan i zbog obima i epohe koja kod nas nije obrađivana.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Nemanjići!

- Kada kažemo ljudima ne samo iz svetskih produkcija već i Evrope za koji budžet smo završili snimanje za 100 dana, oni ne mogu da veruju. To je bila lična borba svakog člana ekipe, ali mi nismo izgubili nijedan snimajući dan... Kao da su nas sveci gledali - kazao je Marinković.

Scenarista Gordan Mihić ponovio je molbu javnosti da o seriji ne sudi prema jednoj pilot-epizodi, koja je bila poklon RTS, već da sud donese kada odgleda sve epizode.

- Imao sam pomoć istoričara na tekstu, ali treba imati u vidu da se ovde ne radi o istorijskoj čitanci, već o dramskoj literaturi inspirisanoj istorijom - naglasio je Mihić.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Nemanjići!

Podsećamo, kada su istoričari izneli sud o greškama kojih je "bilo toliko da nije vredno nabrajati ih", istoričari Smilja Marjanović Dušanić i Marko Popović negirali su da su imali intervencije na scenariju, već su se bavili samo kostimom, insignijama i arhitekturom. Ostaje da se vidi kako su ispravljene istorijske greške na koje su poznavaoci ukazivali, kao i na trivijalne dijaloge, akcenat, dramaturške propuste...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading