STRANCI HRLE U SRBIJU NA SNIMANJE FILMOVA I SERIJA!

Autor: Tanjug, Republika

Zabava

18.02.2018

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je u protekle dve godine postala mnogo traženija lokacija za snimanje filmova i televizijskih serija, kao jedna od retkih koja podržava snimanje reklama privlači velike marketinške kompanije, a od nove Uredbe o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela očekuje se da podstakne još veći razvoj te industrije i poveća konkuretnost Srbije kao lokacije za snimanje.

RepublikaFoto: Tanjug
Beograd je postao mesto gde se snimaju vrhunski filmovi

Prema podacima Ministarstva privrede, za dve godine podržano je 37 projekata od kojih osam filmova, šest TV serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

Prema rečima izvršne direktorke Srpske filmske asocijacije Milice Božanić, uredba je već u prvoj godini ispunila očekivanja, sva sredstva su potrošena i inostrani projekti u vrednosti od 16 miliona evra došli su u Srbiju.

Pre stupanja na snagu Uredbe, koja je omogućila 20 odsto povraćaja sredstava investitoru, prosek je bio između 10 i 12 miliona, da bi prošle godine vrednost stranih produkcija realizovanih u Srbiji bila oko 31,8 miliona.

Analizom utrošenih sredstava zaključeno je da 61 odsto troškova otišao u filmski sektor, dok se 39 odsto preliva u druge sektore kao sto su transport, hotelijerstvo, maloprodaja, telekomunikacije, tekstil, građevinarstvo itd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading