"Nemanjićima" ne pomaže ni Sveti Đorđe!

Autor:

Zabava

19.02.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz sve intervencije, uvođenje naratora, izbacivanje problematičnih replika i kraćenje scena, priča o srpskoj dinastiji samo malo lakša za gledanje.

Foto: Promo foto
"Nemanjići"

Iznova je serija "Nemanjići - Rađanje kraljevine" pokrenula lavinu komentara, a mišljenja su i ovog puta skoro jednoglasna i vrlo oštra. Blizu dva miliona gledalaca u subotu je bilo u prilici da vidi repriznu verziju epizode prikazane u novogodišnjoj noći, koja je pretrpela izvesne korekcije i time, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, postala "samo malo lakša za gledanje".

NEMANJA I ASTERIKS

Autori su očigledno uvažili određene kritike - izostale su scene u kojoj dečaci komentarišu bitku kod Pantina i gde se čuje poklič "Za krst časni i slobodu zlatnu", na radost mnogih skraćeno je Nemanjino dozivanje Svetog Đorđa da ga izbavi iz bunara, a izbačeni su pojedini problematični dijalozi u kojima dominira žargon iz kruga dvojke. Jedina novina zapravo je Vojin Ćetković, koji se pojavljuje u ulozi naratora i objašnjava određene okolnosti i geopolitičke prilike.

Foto: Tanjug
"Nemanjići"

- Znatno je bolje, vidi se poboljšanje i dobro je da su uvažene dobronamerne kritike. Nema istoriografskih grešaka, što su bile i najveće greške, faktografija je, dakle, predstavljena na primeren način, a narator koji pojašnjava je koristan - kaže istoričar Dejan Ristić.

Kao istoričaru, kaže, smeta mu i dalje to što je stolovanje Nemanjića u Rasu predstavljeno kao u drvenom selu iz vremena Asteriksa i Obeliksa.

"RTS istrajava u ideji da je viljuška okosnica naše nacionalne istorije", "Da rezimiramo: Histori radio hrvatske kraljeve i Dubrovačku republiku, a RTS nam dao Svetog Đorđa u bunaru", "Iseci Dubravku, iseci onu decu s beogradskim akcentom koja kao gledaju bitku s brda i pusti Ćetkovića da prepriča par prvih epizoda", "Kad sledeći put uhvate da me smaraju nepoznate osobe u prevozu, samo kažem četiri put 'Sveti Đorđe, izbavi me' i problem rešen", "Lepo ja velim, tamo treba sve posmeniti. Usred serije reklamiraš drugu istorijsku seriju sa Dastin Hofmanom i za 20 sekundi reklame, pokopaš svoja tri miliona", samo su neki od brutalnih komentara koji su proteklog vikenda preplavili Tviter.

Foto: Promo foto

ŠKOLSKA PREDSTAVA

Iako za pojedine serija sada deluje stilski dorađenom i upeglanom, tempo je ubrzan i prisutna je dinamika koja može držati pažnju gledalaca, većina je jednoglasna po pitanju izbora glumaca, naročito Mladena Nelevića, koji je obuo cipele utemeljivača srpske dinastije.

Stručna javnost kaže da scenario i dalje obiluje trvijalnim dijalozima, mnogo je dramaturških propusta i nelogičnosti, nije uhvaćen duh vremena, pojednostavljeni su likovi i neuverljiva je glumačka interpretacija, pa se stiče povremeno utisak da je reč o školskoj predstavi, a ne profesionalnom televizijskom ostvarenju. Ipak, jednoglasni su da će slika biti i jasnija tek nakon četvrte ili pete epizode s uvođenjem novih likova i razvojem priče.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading