SERGEJ KAO UKLETI DIS!

Autor:

Zabava

02.03.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijera predstave "Utopljena duša" Aleksandra Jugovića u režiji Bobana Skerlića zakazana je za 6. mart. Probe su trajale neobično dugo, a glumci su ih shvatili kao neku vrstu eksperimenta. Priča prati poslednjih nekoliko sati života velikog Vladislava Petkovića Disa na brodu ka Grčkoj.

RepublikaFoto: instagram.com/dick_whistler
Sergej Trifunović kao Dis

BRKA MILOG POGLEDA

Glavna uloga nesrećnog pesnika brke milog pogleda koji se krio iza naočara poverena je Sergeju Trifunoviću, koji je na jučerašnjoj konferenciji istakao da je, čuvši ime pesnikovo, sve u njemu vikalo: "Da."

- Ne znam zašto je Dis to što jeste, kao što nemam odgovor na to zašto je Dostojevski to što jeste. Znate, gledao sam njegove slike, ali u tom liku nisam video ni traga pesimizma i košmara iz njegove poezije. Deluje blago, nasmejano, čini mi se da je to bio duhovit čovek. Ipak, živeo je baš kao što je i pisao, bio je uklet, a možda je to sam i prizivao - kazao je Trifunović. Dis je pevao u čamotnoj i ratovima razrovanoj zemlji, pa su njegovi stihovi najčešće poticali iz noći provedenih sa seljacima po kafanama, ređajući čokanje i tabliće. Svaka plata trajala je samo jednu noć. Dis je u mladosti radio kao učitelj i carinski službenik, a bio je izveštač sa fronta u balkanskim ratovima iako vojsku nije služio. Za vreme Prvog svetskog rata prebegao je u Francusku, a pri povratku u Grčku, brod na kome je plovio presrela je nemačka podmornica kod Krfa i potopila ga.

Foto: youtube.com/printscreen/POEZIJA - uređuje i govori Zrinko Kapetanić
Vladislav Petković Dis

VENČANJE BEZ BURME

Pesnik koji će kasnije postati stalni stanovnik bezmalo svih naših antologija radio je kao kantardžija na savamalskoj trošarini i sa snebivanjem se žalio prijateljima da povazdan mora da meri šljive. Trifunović je podsetio i na momenat pesnikovog venčanja, na koje on nije poneo prsten, pa su morali da pozajmljuju. Ipak, njegov život znatno se promenio nakon ženidbe, a pesnik je jednom rekao:

- Za četiri godine braka nismo četiri puta sami, bez gostiju, ni ručali ni večerali.

Uz Trifunovića, tu su i Milica Zarić u ulozi Disove supruge, Igor Damjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading