ISTINA O SUKOBU NEMANJINIH SINOVA VUKANA I STEFANA: Kako je Sava pomirio braću!

Autor:

Zabava

16.03.2018

21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove epizode serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" nakon žustrih kritika stručne i šire javnosti konačno su malo umirile gledaoce kada su se u kadru pojavili Vojin Ćetković i pogotovo Nebojša Glogovac (1969-2018). Akcenat je sada na priči o odraslim sinovima župana Nemanje, Vukanu (Glogovac) i Stefanu (Ćetković), a prvi obrt u seriju uneće upravo njihov sukob oko prestola. Istoričari raspolažu sa malo detalja, naročito oko činjenica da su Vukan i Stefan imali ikakve kontakte tokom svih godina borbe za vlast.

RepublikaFoto: Promo foto
Nemanjići!

PUKLA LJUBAV, PA I CARSTVO

- Znamo da je Stefan Vukanu oduzeo Kotor 1201. Ali to još uvek nije bio otvoreni sukob. Do toga je došlo 1202, kada je ugarski kralj Emerik stao na Vukanovu stranu, pa je Stefan morao da pobegne u Bugarsku - kaže Siniša Mišić, šef Katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu.

Istoričar objašnjava da je ova podrška Vukana stajala delova teritorije koje je morao da ustupi Emeriku zbog vazalnog odnosa prema Ugarskoj, a da je zapravo ta cena plaćana sve do 1918, dokad je Srbija bila deo ugarske krune.

Sveti Sava pisao da su mošti Svetog Simeona prenesene na zahtev oba njegova starija brata

Zla krv među braćom pokuljala je i kada je Stefanova prva žena Evdokija proterana zbog navodnog neverstva, ali i glasina da boluje od šuge. Vukan ju je dočekao i pružio pratnju do Drača.

RepublikaFoto: Promo foto
Nemanjići!

- Vukan je Evdokiju dočekao kao princezu iz političkih razloga i da bi napakostio bratu u Vizantiji. Očigledno su postojala neslaganja, ali je za Stefanovo ponašanje ključna promenjena politička situacija - Vizantija je bila na umoru - kaže Mišić i dodaje da je Evdokija bila posramljena i proterana da bi se zapravo napravio prostor za brak sa Anom Dandolo i time politički savez sa Mlecima.

RAT, GLAD I BOLEST

U jeku bratske zavade, bugarski car Kalojan opustošio je Srbiju, a Stefanu je to dalo priliku za povratak u Srbiju i borbu protiv Vukana.

RepublikaFoto: Promo foto
Nemanjići!

- Borbe su trajale do 1205, kada su se braća izmirila, a Vukan ostao veliki knez u Zeti. Građanski rat je opustošio zemlju, a to je najbolje opisao Domentijan, koji kaže da su mrtvace morali da guraju u žitne jame jer nisu stizali da ih sahrane i da su tada harali rat, glad i bolest - ističe Mišić.

Ipak, pomirenje zakrvljene braće smatra se jednim od brojnih čudesnih dela koja je Sveti Sava za svog života učinio. Sava je, naime, u Srbiju došao verovatno u februaru 1208. i doneo očevo telo kako bi bilo sahranjeno u Studenici. U Studeničkom tipiku Sava je zapisao da je osam godina posle smrti Simeona došao "sa časnim moštima u Hvosno".

RepublikaFoto: Promo foto
Nemanjići!

Prema Savinom pisanju, kovčeg Svetog Simeona prenesen je na zahtev oba njegova starija brata. On piše da je poslanice sa takvim zahtevom dobio od "Stefana, koji je vladao njegovom državom, i brata njegovog, velikog kneza Vukana".

Iz njegovog opisa tog događaja se zaključuje da je on tada uspeo da izmiri stariju braću nad očevim kovčegom. Postoji predanje da se ovaj sabor dogodio u Polumiru, odnosno u Crkvi Svetog Nikole u Ušću, nekoliko kilometara severnije od manastira Studenica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading