REDITELJ NOVE PREDSTAVE ATELJEA 212: DOK MI DREMAMO, ZLO UZIMA MAHA!

Autor:

Zabava

28.03.2018

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Noćna straža" Fedora Šilija je nova predstava Ateljea 212 koja se večeras premijerno igra na Velikoj sceni. Velika glumačka ekipa posmatra nas u stilizovanim i malo smešnim kostimima koji podsećaju na Rembrantovu "Noćnu stražu", a Šili ne krije da je dodao dozu vodvilja, ali da iz vida nije gubio ni Pajtonovce ni Simpsonove. Reditelj Boris Liješević ističe da je, radeći u teatru, shvatio da je komedija kraljica žanrova, pa u skladu sa time i plakat najavljuje: "Sve je lažno, samo je komedija stvarna".

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Boris Liješević

- Radnja se odvija tridesetih godina prošlog veka u Beogradu, u procvatu dizajna, arhitekture, književnosti i mira, ekspanzije naprednih društvenih ideja... Ali ipak znamo šta je donelo vreme, i to za samo nekoliko godina. Lažni grofovi žive svoje poslednje dane u raskoši, a maske neminovno padaju. Ovo je komad o ljudima koji nisu navikli da žive od svog rada i koji se ne snalaze u novim okolnostima - počinje Liješević razgovor za Srpski telegraf.

  •  Kažete, to je vreme lažnog sjaja i maski. Ima li ovo naše makar osnovne pristojnosti?

- Veza između vremena iz komada i u kojem živimo je više savet - princip da se dobro snađeš. Nije važno na koji način i kojim sredstvima ćeš to učiniti. To je osnovno u ovom komadu, svi se snalaze kako da dođu do uspeha i kako da se domognu toga da budu dobro situirani.

Što bi rekao Stiv Džobs, sliku možemo da vidimo tek kad se kockice slože

 

  •  Ako je to ipak bilo neko vreme intelektualnog procvata, postoji li kontinuitet do danas?

- Kako ne, intelektualna elita postoji, snažna! Pričamo o tome kao zlatnom dobu ovih prostora. Sve se dešava pre smrti kralja Aleksandra. Postoji onaj pogled na svet po kojem se sve dešava ciklično i sve se smenjuje. Tako se i dobri i loši periodi smenjuju. Nakon vrhunca, kroz dekadenciju se ide ka propasti. Mi ove ljude zatičemo u dubokoj dekadenciji, ali to neće da priznaju. Pokušavaju da se vrate starom sjaju jednim potezom. A svaki potez ih dublje vodi u ponor.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Boris Liješević
  •  Smenjuju li se kod nas ti periodi češće?

- O tome možemo da pričamo samo kad se izmaknemo u odnosu na neki period. Ne možemo o svom vremenu da diskutujemo. Što bi rekao Stiv Džobs, sliku možemo da vidimo tek kad se kockice slože. Ko zna da li je došlo do smene našeg vremena?

  •  Predstava se zove "Noćna straža". Ko je budan dok ostali tonu u propast?

- Budno je vreme u kojem se sve to dešava, koje ih čeka i neumitno vodi u ono što znamo da se desilo.

  •  Svetska javnost se zabavljala filozofskim raspravama, nečineći ništa da rat spreči?

- To je mislio i Berthold Breht, verujući da je ranije napisao "Majku hrabrost" da bi rat bio izbegnut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading