OTVOREN LEGAT MILENE DRAVIĆ I DRAGANA NIKOLIĆA: PUBLIKA JE MOJA NAJVEĆA NAGRADA!

Autor:

Zabava

07.05.2018

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legat omiljenog glumačkog i bračnog para Milene Dravić i Dragana Nikolića (1943-2016) otvoren je tokom vikenda u Jugoslovenskoj kinoteci. Milena i Gaga su su simbol jugoslovenske kinematografije, ali i države i vremena kojeg nema.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/Biotloneta
Milena Dravić i Dragan Nikolić u filmu "Horoskop"

Slavni glumački i bračni duo zapravo je u samo tri ostvarenja igrao zajedno ("Horoskop", "Kako su se zavolele dve budale" i kultna serija "Obraz uz obraz"). Ipak, svako od njih iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji igrajući u skoro 200 domaćih filmskih ostvarenja.

DIVINA TOALETA

Kinoteka od sada baštini njihove nagrade, diplome, ali i neke predmete sa setova. Najveće divljenje i pažnju ipak izaziva toaleta koju je Milena Dravić nosila primajući nagradu u Kanu 1980.

Prilikom otvaranja legata i razgovora sa direktorom Jugoslovenske kinoteke Jugoslavom Pantelićem, jedna od najvoljenijih glumica sa ovih prostora istakla je da nikada nije imala ambiciju da dobija nagrade.

RepublikaFoto: Tanjug
Milena Dravić

- Dobila sam mnogo nagrada koje nisam očekivala. Nakon toliko godina, dugačkog puta i ogromnog rada, kada sam videla legat, bilo mi je veoma drago - priznala je Milena. Ipak, glumica je podsetila i da su mnoga njena i Gagina priznanja i nagrade netragom nestale.

- Moja Zlatna arena za film "Prekobrojna" nestala je zauvek, zbog čega mnogo žalim. Ovaj legat u Kinoteci je posledica moje uloge u filmu "Prekobrojna" i nagrade koju sam dobila na početku karijere - kazala je Dravićeva i dodala da je bez sumnje ona imala više sreće sa nagradama od njenog supruga Dragana Nikolića.

RepublikaFoto: Tanjug
LEGAT MILENE DRAVIĆ I DRAGANA NIKOLIĆA

- Zaobilazile su ga nagrade za neke sjajne uloge... Njegov boravak u Parizu i trogodišnji rad u Francuskoj i velike uloge koje je tamo odigrao pokrivaju izostanak tih nagrada koje nije dobio za velike uloge - istakla je glumica. Naša vrhunska umetnica i bez sumnje jedna od najlepših domaćih glumica ponosna je na rad i priznanja, ali i na ljude koji su je podržavali.

- Vi kao publika, pa vi ste deo ovog legata. Publika je moja najveća nagrada. Gde bih ja bila bez publike koja je i mene i Dragana pratila i dočekivala sa puno ljubavi gde god bismo krenuli u nekadašnjoj Jugoslaviji - kazala je Dravićeva i istakla kako joj je žao što te zemlje više nema jer su glumci u tom prostoru lakše mogli da dišu i stvaraju.

OD TRIGLAVA DO ĐEVĐELIJE

- I taj veliki prostor je bio zapravo mali, a kamoli sada kada smo se sveli na male celine i kinematografije u državama nastalim posle raspada Jugoslavije. To je žalosno. U Jugoslaviji sam radila od Triglava do Đevdelije u svim sredinama, gradovima i umetničkim centrima i bilo mi je zaista lepo. Osećala sam se sigurno i imala posla koliko hoćete. Nekada sam godišnje snimala i po pet ili šest filmova, što je danas nezamislivo - prisetila se velika glumica i zaključila da će se ovaj umetnički prostor, zahvaljujući mladim glumcima, ipak ponovo zaokružiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading