ODRŽANA KOMEMORACIJA PREDRAGU BAJČETIĆU!

Autor:

Zabava

04.06.2018

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojni prijatelji, kolege, bivši studenti...oprostili su se danas od legendarnog profesora glume, reditelja, producenta Predraga Bajčetića na komemoraciji održanoj na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug
Predrag Bajčetić

Bajčetić je preminuo 30. maja u 85. godini i u svojoj karijeri je odškolovao čitave generacije srpskih glumaca.

U njegovoj klasi na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je radio od 1964, studirali su Vojislav Brajović, Svetlana Bojković, Tanja Bošković, Ljiljana Dragutinović, Nikola Kojo, Ana Sofrenović, Katarina Radivojević i mnogi drugi.

Jedan od Bajčetićevih studenata bio je i Nenad Jezdić koji se dirljivim govorom oprostio od svog profesora.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Nenad Jezdić

-Sve do 18 godiune nisam imao autoritet i onda ste to vi postali za mene. Naučili ste me mnogo čemu što me rođeni otac nije naučio. Niste imali svoju decu ali ste iza sebe ostavili mnogo kćeri i sinova. Hvala vam profesore na svemu- kazao je Jezdić evocirajući uspomene na prvi susret sa Bajčetićem, prve časove na FDU i kasnije na poznanstvo i prijateljstvo koje je sa uvaženim profesorom ostvario.

Među mnogobrojnim prijateljima, kolegama i bvšim studentima o Bajčetiću u njegovom delu govorio je pozorišni reditelj Dejan Mijač.

-Uvek je govorio da glumac mora da svetli u mraku. Iskreno je ispovedao hrišćanstvo i nije čudo što su neki od njegovih studenata pošli u potpunosti tim putem. Naše prijateljstvo trajalo je 65 godina i tešo mi je da kažem bilo kakav pozdrav koji bi značio rastanak. Ostajemo zajedno, prijatelju- kazao je Mijač.

Spisateljica i dramaturškinja Ivana Dimić opiila je svoj poslednji susret sa velikim profesorom.

-Citirao je Dostojevskog i kratko mi kazao "Nije se dalo" misleći na promociju njegovih knjiga. Potom mi je kazao da se ne boji smrti jer je bio voljen. Potom je me je zamolio "Pomenite me...i mene i Bobu" misleći na njegovu suprugu. Ostavio je generacijama glumaca iza sebe učilo. Kapitalno delo u tri toma pod nazivom "Histrionika". Otišao je skromno, tiho i otmeno...kako je i živeo. Mnogo meni dragih ljudi je umrlo, ali me niko na rastanku privilegovao tako raskošnim spokojem- kazala je Dimić.

Glumica Ljiljana Dragutinović je kazala da joj je Bajčetić bio profesor, učitelj i roditelj.

-Molila sam profesora u bolnici da nas ne napušta jer bi na taj način izgubila duhovno utočište. Kazao mi je "Neću Ljiljo". Nije se tako dogodilo ali za koji dan će iz štampe izaći vaša kapitalna dela i vaš povratak će biti veličanstven. Čitaćemo vaše knjige koje će nas vraćati nama- kazala je Dragutinović.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Katarina Radivojević

Katarina Radivojević je napomenula da većina studenata profesora Bajčetića u ovom momentiu oseća neizmernu tugu.

-Iz dubine svog srca i duša kažemo, hvala vam što ste nas odabrali. Hvala što se u nas verovali kada niko nije. Hvala vam što ste nas naučili da nosimo naše uspehe i neuspehe i bili deo istih. Hvala vam što ste nas učili da mislimo svojom glavom i verujemo u bezuslovnu ljubav. Hvala što ste nas učili da živimo čestito kao glumci sa Hristom u sebi i hvala vam što ste bili na svakoj našoj premijeri. Hvala vam što ste pokrenuli ono najuzvišenije i najlepše u nama- kazala je Radivojević.

Slobodan Beštić još jedan od Bajčetićeviih studenata kazao je da je bio šokiran na prvom času kod velikog profesora.

-Rekao nam je da je gluma pakao, a on đavo koji će kroz taj pakao da nas sprovede. Stvarno je bilo tako...Kada sam ušo u auru profesora bajčetića, promenio sam svoj život i biće. On je najznačajniji čovek u mom životu.Tražio je od glumca da izađe iz svoje sujete i uđe jedan unutrašnji duhovni prostor. Tražio je od nas veštinu. Uvek nam je govorio da se čovek u životu mora boriti istinom- kazao je Beštić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading