Sve spremno za otvaranje Narodnog muzeja

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon obnove koja je trajala 15 godina, Narodni muzej u Beogradu sutra će biti otvoren multimedijalnim spektaklom na Trgu republike!Muzej će za prve posetioce biti otvoren već od 23 sata, pa sve do 22 sata naredne večeri.

RepublikaFoto: ST/plakat

Narodni muzej sutra otvara vrata obnovljenog zdanja

Posetioce u obnovljenom zdanju na Trgu republike očekuje nova stalna postavka koja je predstavljena na tri nivoa, na prostoru od 5.000 kvadrata, a izloženo je oko 3.000 artefakata.

- Narodni muzej je osnovan 1844. godine i predstavlja najstariju muzeološku instituciju u Srbiji, koja baštini 400.000 reprezentativnih kulturnih dobara, svedočanstva razvoja i civilizacijskih promena od praistorijskih vremena do poznog srednjeg veka, kao i reprezentativna dela ključnih umetničkih stilova i pokreta od novog veka sve do savremenog doba. Više od 30 kustosa radilo je na postavci sa željom da eksponati među sobom korespondiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo - kaže Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Iz bogate riznice odabrano oko 3.000 artefakata

Direktorka nacionalnog muzeja danas je u susretu s novinarima istakla zahvalnost predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i ministarstvu kulture i informisanja, koji su mnogo doprineli svojim interesovanjem za obnovu ove institucije, kao i svom doprinosu.

Posetioci će u obnovljenom zdanju prepoznati ono što nacionalni muzej čini najznačajnijom institucijom kulture kod nas. Ono što je novo jesu promenjene instalacije, ugrađeni najsavremeniji bezbednosni sistemi, uvedena klimatizacija, blistava fasada… 

Dan uoči svečanog otvaranja, muzej je posetio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji se zahvalio timu koji je uložio trud u svim osetljivim fazama rekonstrukcije muzeja.  

Rekonstrukcija je rađena prema projektu Mašino-projekta i idejnom rešenju arhitekte Zorana Jovanovića, a radove na restauraciji, sanaciji i adaptaciji zgrade obavila je grupa izvođača na čelu sa preduzećem “Koto”. Kako je rečeno, u obnovu je uloženo 12 miliona evra.

Podsetimo, građevinski radovi su završeni krajem marta, kada je počeo rad na pripremi stalne postavke. 

Stalna postavka za javnost je bila zatvorena 2003. i za to vreme promenilo se čak šest ministara kulture. Pošto se odustalo od  dva projekta rekonstrukcije Narodnog muzeja – arhitekte Milana Rakočevića i potom Vladimira Lojanicenajavljeno je jeftinije i brže rešenje sanacije i otvaranje muzeja već tokom 2014.

Međutim, krajem te godine počeli su samo radovi na fasadi i prozorima, pa je prema planu objavljenom u maju 2016, obnova trebalo da bude završena za 18 meseci. Usledilo je odlaganje za još šest meseci, da bi se potom došlo do novog i konačnog datuma - jun 2018.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading