Skulpture Olge Jevrić krasiće park na Topličinom vencu

Autor:

Zabava

28.09.2018

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skulptura Olge Jevrić biće postavljene u rekonstruisanom parku na Topličinom vencu, a odbornici Skupštine grada Beograda jednoglasno su usvojili i predlog da jedna od prestoničkih ulica ponese ime Janisa Janulisa.

RepublikaFoto: Kuća legata
Olga Jevrić (1922-2014)

Na drugoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, koja je održana 17. septembra, usvojena je inicijativa glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića za postavku osam skulptura Olge Jevrić (1922 – 2014).

Skulpture će biti postavljene u rekonstruisanom parku na Topličinom vencu. Park se uređuje po zamisli svetski poznatog arhitekte Borisa Podreke, a zamišljen je, između ostalog, i kao omaž jednoj od naših najznačajnijih vajarki.

Olga Jevrić je bila redovni član SANU, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a već ranim opusom je bitno uticala na pravce razvoja celokupne jugoslovenske i srpske umetnosti. Njene skulpture se nalaze u galerijama i muzejima zemalja bivše Jugoslavije i širom sveta, a umetnica je mnoga svoja dela poklonila Gradu Beogradu i ona se danas nalaze u Kući legata.

RepublikaFoto: Skupština grada Beograda
Andrea Radulović na sednici Skupštine grada Beograda

Na dnevnom redu gradske skupštine našao se i predlog Rešenja o imenovanju jedne ulice po Janisu Janulisu, seljaku sa Krfa koji je nesebično pomagao srpskoj vojsci kada se 1916. iskrcala na tom grčkom ostrvu posle albanske golgote. Janis je Srbima poklonio zemlju na kojoj su podigli logor, gde su se oporavljali i odakle su kasnije prebačeni na Solunski front.

U godini kada se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, idealna je prilika da se Grad Beograd oduži dobrotvoru za sve zasluge koje je učinio za srpski narod.

Podnosilac inicijative, koju je usvojila Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica, je sugrađanka Jelena Spasić, a predložena ulica koja će poneti ime Janisa Janulisa je Vojvode Toze i nalazi se na teritoriji gradske opštine Voždovac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading