(FOTO) NI POSLE 28 GODINA OD FREDIJEVE SMRTI NE OSTAVLJAJU GA NA MIRU: Boemska rapsodija u Kini cenzurisana

Autor: Tanjug

Zabava

27.03.2019

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Boemska rapsodija", film o Frediju Merkjuriju nagrađen Oskarom, premijerno je prikazan u Kini, ali bez delova o njegovoj seksualnoj orijentaciji i pominjanja da je preminuo od side.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Peng Janci, veliki fan legendarne grupe "Kvin", dok je boravio u Velikoj Britaniji prošlog oktobra požurio je da vidi "Boemsku rapsodiju", biografski film o pokojnom pevaču te rok grupe.

- Bio je to dirljiv film koji me jako rasplakao - izjavio je Peng, a kada je poželeo da ga drugi put pogleda u svom rodnom gradu Guangdžou, shvatio je da je verzija koju je video proteklog vikenda bila značajno drugačija od originalne, prenosi AP.


Filmski gledaoci u Kini, od kojih su mnogi ostali zbunjeni jer brojni delovi filma nisu imali smisla, kažu da su cenzurisane ključne scene u kojima se pominje seksualna orijentacija Merkjurija, kao i dijagnoza side.

- Izbačene scene zaista utiču na film - rekao je Peng, koji je i kineski aktivista za LGBT prava.

- Film govori o tome kako je Merkjuri postao to što je bio, a njegova seksualnost je važan deo tog postajanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Scene koje su izbrisane uključuju onu u kojoj Merkjuri otkriva svojoj tadašnjoj devojci da nije heteroseksualac, a u delu filma u kojem Merkjuri govori bendu da ima AIDS, dijalog se emituje bez tona.

Poslednjih godina, vlasti u Kini su pokrenule kampanju za uklanjanje sadržaja koji se smatra neprikladnim, a kineski mediji podržavaju tu odluku.

Foto: Wikipedia/Daniel Benavides
Rami Malek

Početkom godine, kineska televizija Mango, koja je prenosila dodelu Oskara, izmenila je deo izjave Ramija Malika, glumca koji igra Merkjurija, sa "specijalna grupa", iako je glumac zapravo rekao "homoseksualci".


Mango TV je cenzurisala i dva LGBT-tematska nastupa tokom prošlogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, zbog čega je Evrovizija prekinula partnerstvo sa tom kineskom televizijom tokom samog takmičenja, navodi agencija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading