SRPSKA SKLADIŠTA PUNA GASA, Ministarka Đedović Handanović iznela brojke: Ovo će doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina


IZVOR: Republika - 12.09.2024 | 09:35


Strateški interes Srbije je da ima skladišta gasa na svojoj teritoriji

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ
SRPSKA SKLADIŠTA PUNA GASA, Ministarka Đedović Handanović iznela brojke: Ovo će doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su skladišta gasa i u Srbiji i u Mađarskoj dobro zapunjena kao i da su dogovorene dodatne isporuke tog energenta iz Azerbejdžana.

Ona je kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, tokom obilaska sedišta "Srbijagasa" i razgovora sa direktorom tog preduzeća Dušanom Bajatovićem, rekla da će u novembru u Banatskom Dvoru biti 750 miliona kubika gasa i 163 miliona u Mađarskoj. 

- Obezbedili smo i dodatne količine iz Azerbejdžana, koje ćemo povlačiti u skladu sa potrebama, a dogovor ćemo uskoro ozvaničiti - navela je Đedović Handanović.

U saopštenju se dodaje da je ministarka tokom posete Novom Sadu u prisustvu direktora

"Gastransa" Alekseja Aleksejeva, sa Bajatovićem razgovarala i o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor kao i o spremnosti za grejnu sezonu.

Dodaje se da je Đedović Handanović u vezi sa proširenjem podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor istakla da je strateški interes Srbije da ima skladišta gasa na svojoj teritoriji.

- Očekujem da imamo kapacitete skladištenja od 1,5 milijardi kubika gasa u Banatskom Dvoru do kraja 2026. godine što će krucijalno doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina - kazala je ona.

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

Ministarka Dubravka Đedović Handanović

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović istakao da se projekat proširenja Banatskog Dvora razvija planiranom dinamikom i da je definisana i poručena oprema, kao i da je dobijena građevinska dozvola. 

Prema njegovim rečima, proširenjem skladišta podzemnog gasa ostvariće se bezbednosni, tehnički, kao i ciljevi proizvodnje gasa.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike se navodi i da su sastanku prisustvovali i direktor PSG Banatski dvor Sergej Tregub, finansijski direktor "Gastransa" Dragiša Martinović, komercijalni direktor PSG Banatski Dvor Saša Ilić  i izvršni direktor za investicije "Srbijagasa" Jovica Budimir.

BONUS VIDEO: